Budgettip Mijn portemonnee: Bespaartips voor studenten (en hun ouders)

Met deze bespaartips voor studenten ben jij (en je ouders) dit academiejaar goedkoper af.

Je slimste investering

Voor een hoger diploma gaan, is een van de slimste investeringen die je als jongere kan doen, want het brengt de rest van je leven op:

  • de kans dat je een job vindt, is groter
  • en je zal (gemiddeld 15 tot 20%) meer verdienen dan iemand zonder diploma

Maar studeren voor een diploma is niet goedkoop. Met mijn tips kun je als student (en ouder) flink besparen.

11 slimme bespaartips voor studenten

Een pendelstudent kost dit academiejaar (2022-2023) 10.516 euro en een kotstudent 15.346 euro. Dat is flink wat meer dan het vorige academiejaar. Dat berekende het Cebud, het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek van de Thomas More-Hogeschool.

Met het nieuwe academiejaar voor de boeg, geef ik graag tips om ook op deze kostenpost te besparen.

Op kot, of niet?

  • Begin met de vraag of je op kot gaat of niet. Is dit een kost die je je kan veroorloven? Maak een overzicht van de kosten en houd naast de huur ook rekening met uitgaven voor huurwaarborg, gas, water, elektriciteit en internet, verzekeringen, voeding, uitgaan…
  • Eventueel kan ‘onderhandelen’ met zoon of dochter een oplossing bieden: In het eerste jaar gaat je student niet op kot, vanaf het tweede of derde jaar kan het wel. Ondertussen zet je er geld voor opzij én doet ook je student een duit in het zakje.
  • Is op kot gaan haalbaar, begin dan op tijd met de zoektocht. Leg een maximumbedrag vast voor de huur, bezoek zoveel mogelijk kamers, en vergelijk prijzen.
  • Neem zeker ook een kijkje buiten het centrum van de stad, daar zijn de studentenkamers meestal goedkoper.

Dat kan (nog) goedkoper

  • Laat geen toelagen liggen. Wie weet heb je recht op een studietoelage, waardoor je ook minder inschrijvingsgeld betaalt. Dien je aanvraag vandaag nog in via de website Studietoelagen.be.
  • Koop zoveel mogelijk tweedehands, zoals boeken en cursussen, een fiets, bureaustoel, een hippe tas, kledij… Kijk ook op ruilsites voor gratis spullen.

LEES MEER: Ja, ik kies voor tweedehands!

  • Maak gebruik van de gratis of goedkopere abonnementen die hogescholen en universiteiten aanbieden voor software, videobellen en andere programma’s die nodig zijn voor je studie.

“Verder studeren loont, een leven lang.”

Ook dit brengt op

  • Breng je eigen lunch en koffie mee. Elke dag een broodje uit de lunchbar om de hoek is een echte centenvreter. Gun het jezelf bijvoorbeeld één keer per week, dan ga je er ook meer van genieten.

LEES MEER: Je meest winstgevende budgetgewoonte voor dit schooljaar

  • Ga slim uit: Koop niet te veel en te dure drankjes, of spreek samen met vrienden (op kot) af en breng elk je eigen drank mee.
  • Vergeet je studentenkaart niet. Ze geeft op veel plaatsen en bij events recht op korting.
  • Zoek een studentenjob (hier vind je de voorwaarden om als jobstudent aan de slag te gaan). Het levert jou extra (zak- en spaar-)geld op, je doet (werk)ervaring op én je ontlast ook de portemonnee van je ouders.

(Zonder moeite) nog meer geld besparen? Schrijf je NU in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Mag je portemonnee best wat aankomen?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Ik wil geen enkele budgettip missen en schrijf meteen in!

Met Sara’s budgettips word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

Volg Sara Van Wesenbeeck, de eerste Belgische financefluencer, op de socials: ook dat brengt voor jou geld in het laatje!

Wist je dat budgetexpert Sara Van Wesenbeeck de eerste financefluencer van België is? Op Instagram geeft Sara tips en tricks voor een rijker leven dat je zonder moeite bereikt.

  • Ook op ‘MijnPortemonnee.be’ op Facebook vind je gratis budgettips van Sara Van Wesenbeeck, aangevuld met budgettips uit de media (artikels zonder betaalmuur) en brandstofalerts (stijging- en daling van de benzine- en dieselprijzen). Liken mag altijd!

Zo spijs je elke maand je portemonnee, zonder moeite! Waar wacht je nog op?

   

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, expert life- en budgetmanagement, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vijf bestsellers, Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget, en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en het team van Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.

Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash
(Dit artikel van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck werd voor het eerst gepubliceerd op 26 september 2021 en geüpdatet op 23 augustus 2022)