Budgettip Mijn portemonnee: Bespaartips voor studenten (en hun ouders)

Voor een hoger diploma gaan, is een van de slimste investeringen die je als jongere kan doen, want het brengt de rest van je leven op: de kans dat je een job vindt, is groter en je zal (gemiddeld 15 tot 20%) meer verdienen dan iemand zonder diploma. Maar studeren voor een diploma is niet goedkoop, al helpen deze tips wel.

Verder studeren is niet goedkoop

Een pendelstudent kost dit academiejaar (2021-2022) 9.331 euro en een kotstudent 14.103 euro. Dat berekende het Cebud, het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek van de Thomas More-Hogeschool. Met het nieuwe academiejaar voor de boeg, geef ik graag tips om ook op deze kostenpost te besparen.

Op kot, of niet?

 • Begin met de vraag of je student op kot gaat of niet. Is dit een kost die je je kan veroorloven? Maak een overzicht van de kosten en houd naast de huur ook rekening met uitgaven voor huurwaarborg, gas, water, elektriciteit en internet, verzekeringen, voeding, uitgaan…
 • Eventueel kan ‘onderhandelen’ met zoon of dochter een oplossing bieden: in het eerste jaar gaat je student niet op kot, vanaf het tweede of derde jaar kan het wel. Ondertussen zet je er geld voor opzij én doet ook je student een duit in het zakje.
 • Is op kot gaan haalbaar, begin dan op tijd met de zoektocht. Leg een maximumbedrag vast voor de huur, bezoek zoveel mogelijk kamers, en vergelijk prijzen.
 • Neem zeker ook een kijkje buiten het centrum van de stad, daar zijn de studentenkamers meestal goedkoper.

Dat kan (nog) goedkoper

 • Laat geen toelagen Wie weet heb je recht op een studietoelage, waardoor je ook minder inschrijvingsgeld betaalt. Dien je aanvraag vandaag nog in via www.studietoelagen.be/studietoelagen-hoger-onderwijs-0.
 • Koop zoveel mogelijk tweedehands, zoals boeken en cursussen, een fiets, bureaustoel, een hippe tas, kledij… Kijk ook op ruilsites voor gratis spullen.
 • Maak gebruik van de gratis of goedkopere abonnementen die hogescholen en universiteiten aanbieden voor software, videobellen en andere programma’s die nodig zijn voor je studie.

“Verder studeren loont, een leven lang.”

Ook dit brengt op

 • Breng je eigen lunch en koffie mee. Elke dag een broodje uit de lunchbar om de hoek is een echte centenvreter. Gun het jezelf bijvoorbeeld één keer per week, dan ga je er ook meer van genieten.
 • Ga slim uit: Koop niet te veel en te dure drankjes, of spreek samen met vrienden (op kot) af en breng elk je eigen drank mee.
 • Vergeet je studentenkaart Ze geeft op veel plaatsen en bij events recht op korting.
 • Zoek een studentenjob het levert jou extra (zak- en spaar-)geld op, je doet (werk)ervaring op én je ontlast ook de portemonnee van je ouders.

(Zonder moeite) nog meer geld besparen? Schrijf je NU in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Mag je portemonnee best wat verdikken?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

NIEUW: ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen

Hack je budget van budgetexperte en coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

365 tips om meer  uit je geld te halen. Die vind je in het gloednieuwe boek ‘Hack je budget’ van (bespaar)expert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Wil je meer geld overhouden op het einde van de maand, zonder in te boeten op comfort en plezier? Dan is ‘Hack je budget’ het boek voor jou!

“Elke dag dat je niets doet, ben je geld aan het verliezen” – Budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Met de hacks in dit boek:

 • Haal je meer uit je geld
 • Kun je eindelijk weer sparen
 • Word je financieel fit
 • én krijg je ook rust in je hoofd. Want dat is één van de prettige bijwerkingen als je grip op je geldzaken hebt!

Elke dag een beetje rijker, ook in crisistijd? Dit winstgevende boek zet je meteen op weg!

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen.

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, budget- en productiviteit-expert, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget, en ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland.
Sara Van Wesenbeeck en het team van Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond, productief en prettig leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.