Je jaarbespaarplan: Financieel fit in september

Elke maand valt er wel wat te besparen en daarom heb ik een jaarbespaarplan opgesteld.

Op mijn geldblog ‘Mijn portemonnee’ vind je elke maand een handige checklist om actie te ondernemen en je portemonnee flink te spijzen, met tips uit mijn nieuwste boek ‘Hack je budget‘, 365 tips om meer uit je geld te halen.

Bespaar in februari - tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck, uit haar boek 'Hack je budget' - www.barkingdogs.be

Je jaarbespaarplan: Zo bespaar je in september

 • Ga aan de slag met je bespaarthema van deze maand. Ik geef je graag wat inspiratie: Besparen op kleren doe je bijvoorbeeld in januari, besparen op boodschappen in februari, besparen op spullen doe je in maart, en in september laat je de auto zoveel mogelijk in de garage staan. In plaats daarvan neem je de fiets of het openbaar vervoer. Wat je hebt uitgespaard zet je opzij voor later of voor een extraatje.
 • September is traditioneel een dure maand voor ouders met schoolgaande kinderen. Enkele tips: Hergebruik wat mogelijk is (de schooltas van vorig jaar kan vast en zeker nog een schooljaar mee), koop tweedehands, vergelijk prijzen, groepeer je aankopen en doe groepsaankopen. Nog meer nuttige bespaartips voor het schooljaar vind je in mijn blogpost ‘Goedkoop terug naar school: 11 winstgevende tips’.
 • Maak zelf je lunchpakket is wellicht een van de meest winstgevende tips voor september, en de rest van het (school)jaar. Elke middag een broodje op school of in de broodjeszaak om de hoek kopen, kost veel geld. Als je met het hele gezin een lunchpakket van thuis meeneemt, kun je heel wat geld besparen, een heel schooljaar lang (op mijn blog ‘Mijn portemonnee‘ maak ik de rekensom. Reken op een winst van minimaal 1000 euro). Trek er tijdens de schoolochtenden wat tijd voor uit; meer hoef je niet te doen.

“Maak zelf je lunchpakket. Het is een van de meest

winstgevende tips voor september, en voor de rest van het jaar.”

 • Ook de activiteiten en hobby’s van je kinderen (en van jezelf) zijn een grote uitgavenpost in september. Je bespaart door het aantal hobby’s te beperken. En vraag bij de dansschool of in de tennisclub of je het inschrijvingsgeld in schijven kan betalen. Zo komt niet alles samen in de maand september.
 • Ben je student aan de hogeschool of universiteit? Zoek nu al een bijbaantje om je portemonnee te spijzen, dan ben je al ingewerkt tegen dat het academisch jaar begint en heb je al wat geld achter de hand.
 • Heb je al jaren dezelfde energieleverancier? Dan is het hoog tijd om nu voor een goedkopere energieleverancier te kiezen. Vergelijk energiecontracten in Vlaanderen met de V-test en vergeet niet om die vergelijkende test ook jaarlijks te herhalen. Door voor een goedkopere energieleverancier te kiezen, kun jij makkelijk vele honderden euro uitsparen.

“Kijk nu al vooruit naar het jaareinde.”

 • Wellicht worden de dagen en nachten al wat kouder, maar zet de verwarming niet meteen aan. Trek eerst een extra trui aan en bekijk dan of extra verwarming nu al nodig is.
 • Leer je dure gewoontes van je vakantie af. Ging je tijdens je vakantie vaak uit eten? Tracht dit te verminderen. Een leuk alternatief: nodig vrienden en familie uit en kook zelf heerlijke homemade gerechten voor hen (en gebruik daarbij ook goedkopere seizoengroenten, -vis en-fruit). Evenveel pret gegarandeerd, maar je houdt meer geld over op het eind van de maand.

“Leer je dure gewoontes van je vakantie af.”

 • September is ook oogstmaand. Vruchten en noten vind je in en om het bos, gratis en voor niets. Een emmertje zelf geplukte braambessen levert je verschillende potten heerlijke jam op. Daar kun je dan de herfst en winter heerlijk van smullen.
 • Kijk ook al vooruit naar het jaareinde. De kerstperiode is niet alleen een drukke, maar ook een dure periode. Becijfer nu al welk budget je nodig zult hebben voor geschenken, de kerstboom, feestkleding, het eten… Deel de totaalsom door 4 en stort nu al je eerste bijdrage voor je ‘kerst(spaar)fonds’.

Bespaar het hele jaar door

Hier vind je het jaarbespaarplan van enkele andere maanden van het jaar:

 • Start je jaarbespaarplan op in januari
 • In februari maak je nog meer winst
 • In maart wordt je portemonnee nog wat dikker
 • En met de budgettips van april kun je nog meer sparen

Volg de geldblog ‘Mijn portemonnee’ ook op Facebook

Volg mijn geldblog ‘Mijn portemonnee’:

Zo mis je geen enkel bespaarplan, en kun je elke maand zonder moeite je portemonnee spijzen met mijn slimme budgettips!

(Zonder moeite) nog meer geld besparen? Schrijf je NU in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Mag je portemonnee best wat verdikken?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

NIEUW: ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen

Hack je budget van budgetexperte en coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

365 tips om meer  uit je geld te halen. Die vind je in het gloednieuwe boek ‘Hack je budget’ van (bespaar)expert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Wil je meer geld overhouden op het einde van de maand, zonder in te boeten op comfort en plezier? Dan is ‘Hack je budget’ het boek voor jou!

“Elke dag dat je niets doet, ben je geld aan het verliezen” – Budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Met de hacks in dit boek:

 • Haal je meer uit je geld
 • Kun je eindelijk weer sparen
 • Word je financieel fit
 • én krijg je ook rust in je hoofd. Want dat is één van de prettige bijwerkingen als je grip op je geldzaken hebt!

Elke dag een beetje rijker, ook in crisistijd? Dit winstgevende boek zet je meteen op weg!

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen.

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar, budget- en tijdexpert, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers: Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget, en ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland.
Sara Van Wesenbeeck en het team van Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond, productief en prettig leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash