Je jaarbespaarplan: Financieel fit in maart

Elke maand valt er wel wat te besparen. Op mijn geldblog ‘Mijn portemonnee’ vind je elke maand een handige checklist om actie te ondernemen en je portemonnee flink te spijzen, met tips uit mijn nieuwste boek ‘Hack je budget‘, 365 tips om meer uit je geld te halen.

Bespaar in februari - tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck, uit haar boek 'Hack je budget' - www.barkingdogs.be

Je jaarbespaarplan: Zo bespaar je in maart

 • Ga aan de slag met je bespaarthema van deze maand. Ik geef je graag wat inspiratie: Besparen op kleren doe je bijvoorbeeld in januari, besparen op boodschappen in februari, besparen op spullen doe je in maart, de auto laat je in mei zoveel mogelijk in de garage staan… Wat je hebt uitgespaard zet je opzij voor later of voor een extraatje.
 • Houd een lenteschoonmaak in je financiën. Doe minstens één keer per jaar een update van je geldzaken. Neem tijdens de lenteschoonmaak in je huis ook je geldzaken onderhanden. Maak een stand van zaken, kijk vooruit en kijk of het (nog) goedkoper kan. Zo ben je weer bij en heb je weer grip op je budget.
 • Laat de lenteschoonmaak in je huis opbrengen en verkoop alle spullen, kledingstukken en accessoires die je niet meer nodig hebt en die in goede staat zijn. Verkoop je spullen op het internet of aan je vriend(inn)en, neem deel aan rommelmarkten. Of ruil kledij en spullen.
 • Een van de slimste en nuttigste ‘goede gewoontes’ om mee aan de slag te gaan om geld te winnen, is het organiseren van je administratie. Organiseer en structureer je papierwerk in een eenvoudig archief en zet een systeem op voor het verwerken van de post en het systematisch (bijvoorbeeld een keer per week) betalen van je rekeningen. Zo hoef je geen geld te verliezen aan vergeten of verloren geraakte facturen. Raken je facturen altijd verdwaald in een overvolle mailbox? Dan is het hoog tijd om ook daar orde op zaken te stellen.

“Wil je niet in financiële problemen komen? Breng dan zeker ook je papierwerk en administratie in orde.”

 • Organiseer je spullen. Nu je met je papierwerk aan de slag bent, kun je in één ruk door ook je spullen organiseren. Ook dat is een bespaarpost, want hoe vaak loop je niet te zoeken naar spullen die je ‘ergens-maar-je-weet-niet-meer-waar’ hebt gelegd? Je loopt dan maar gauw naar de winkel om het item opnieuw aan te kopen. Een geldvreter om ‘u’ tegen te zeggen, want al die kleine uitgaven voor extra spullen maken samen één grote som geld.
 • Doe een update van je bankzaken. Ga na of de correcte bedragen van je rekening gehaald worden (bijvoorbeeld voor automatische overschrijvingen of betalingen met de krediet- of bankkaart).
 • Grote schoonmaak? Begin met het verzamelen van al de lege flessen die je in huis, in de garage, op zolder of in de kelder vindt. Er zitten er vast en zeker bij waar statiegeld op zit. Dat kleine bedrag heb je boven op de normale prijs betaald telkens wanneer je een herbruikbare fles koopt. Wie nonchalant is en alle flessen naar het afvalbrengstation of de glasbak brengt, laat dit geld aan zijn neus voorbijgaan. En zelfs met de kleine bedragen kun je veel winst maken, weet je nog?

“Maak er een goede gewoonte van om lege flessen met statiegeld apart te houden en ze een keer in de week of in de maand terug te brengen naar de supermarkt. Een volle krat lege bierflesjes levert je circa 4 euro op.

 • Ontdek… de speel-o-theek. Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, maar speelgoed is meestal niet goedkoop. Bij de speel-o-theek kun je terecht om speel- en leermateriaal te lenen. Het is als het ware een bibliotheek voor speelgoed. Je vindt er fantasiespeelgoed zoals poppenhuizen en keukentjes, bouwspeelgoed zoals Duplo en treinbanen, gezelschapsspellen, speelgoed voor baby’s en peuters, skateboards, fietsen en rolschaatsen, taal-, denk- en rekenspellen, puzzels… Je bespaart zo niet alleen veel geld, maar je kind kan ook veel meer variëren. Bovendien stapelt het speelgoed zich niet langer in je huis op. Driedubbele winst dus.

“Bespaar op speelgoed door te ruilen met familie, vrienden of buren, of het tweedehands te kopen.”

 • Heb je (wat) plaats in de tuin, op het balkon of op de vensterbank? Leg je eigen eetbare (terras)tuin aan. Het kost je nauwelijks iets en je hebt er heel wat aan: je kunt erdoor ontspannen na een drukke dag en met een beetje geluk kun je er zelfs nog wat aan verdienen. Je hoeft niet naar de winkel en daar spaar je geld mee uit, en wat je te veel hebt, kun je verkopen of ruilen. Er is meer mogelijk dan je denkt, want heel wat groenten (en fruit) gedijen zelfs prima in een pot of smalle bloembak: tomaten, bonen, snij- en pluksla, tuinkers, komkommer, snijbiet, radijzen, aardbeien en noem maar op nemen niet veel plaats in beslag. Kun je een grotere moestuin opzetten, leer dan ook hoe je de overschotten kunt verwerken of invriezen om ze in de winter op het menu te zetten.

“De bijkomende meerwaarde van een eigen (terras)tuin: heerlijk ontspannen na een drukke dag.”

Bespaar het hele jaar door

Hier vind je het jaarbespaarplan van de andere maanden van het jaar. Met deze bespaaracties:

 • kun je in de maand januari opstarten
 • en in februari nog meer winst maken!

Volg de geldblog ‘Mijn portemonnee’ ook op Facebook

Volg mijn geldblog ‘Mijn portemonnee’:

Zo mis je geen enkel bespaarplan, en kun je elke maand zonder moeite je portemonnee spijzen met mijn slimme budgettips!

(Zonder moeite) nog meer geld besparen? Schrijf je NU in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Mag je portemonnee best wat verdikken?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

NIEUW: ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen

Hack je budget van budgetexperte en coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

365 tips om meer  uit je geld te halen. Die vind je in het gloednieuwe boek ‘Hack je budget’ van (bespaar)expert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Wil je meer geld overhouden op het einde van de maand, zonder in te boeten op comfort en plezier? Dan is ‘Hack je budget’ het boek voor jou!

“Elke dag dat je niets doet, ben je geld aan het verliezen” – Budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Met de hacks in dit boek:

 • Haal je meer uit je geld
 • Kun je eindelijk weer sparen
 • Word je financieel fit
 • én krijg je ook rust in je hoofd. Want dat is één van de prettige bijwerkingen als je grip op je geldzaken hebt!

Elke dag een beetje rijker, ook in crisistijd? Dit winstgevende boek zet je meteen op weg!

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen.

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar/mediator, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vijf bestsellers, Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget, en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en het team van Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto’s: Unsplash