8 tips om je kinderen een mooie financiële toekomst te geven

Geef je kinderen een mooie financiele toekomst - tips van budgetexpert en personal coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Kinderen verstandig met geld leren omgaan, is geen sinecure. De Week van het geld is een mooie aanleiding om het toch aan te pakken.

Met financiële educatie kan je in je gezin niet vroeg genoeg beginnen. Wie dit ter harte neemt, geeft zijn kinderen meer garanties voor een mooie toekomst. Zo pak je het in jouw gezin succesvol aan en maak je je kind ‘budgetwijzer’.

Financiële educatie

Financiële educatie is essentieel om kinderen en jongeren financieel weerbaar te maken. Het is een langetermijnplan waarin het in hoofdzaak om (goede) gewoontes draait en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Budgetteren, omgaan met geld en het beheren, sparen… Uit studies blijkt dat het vaardigheden zijn die kinderen en jongeren vooral van anderen uit hun omgeving leren: je leert het thuis van je ouders, van je vrienden, op school.

“Een ‘geldwijs’ kind zal later minder vaak financiële problemen kennen.”

Het is dus slim om je (jonge) kinderen de realiteit over geldzaken bij te brengen, want een ‘geldwijs’ kind zal later minder vaak financiële problemen kennen.

Jong geleerd is oud gedaan: 8 tips om je kinderen een mooie financiële toekomst te geven

Jong geleerd, is oud gedaan.

 • Maak geldzaken dus bespreekbaar,
 • leer je kind slimme budgetgewoontes,
 • onderschat je impact als ouder niet
 • en ga op kindermaat aan de slag.

Succes gegarandeerd met mijn 8 (budget)tips!

TIP 1 – Geef het goede voorbeeld

Begin met het geven van het goede voorbeeld en onderschat vooral je voorbeeldfunctie niet. Kinderen leren meer van jou dan je denkt. Als jij elke dag geld uitgeeft zonder er bij na te denken en je daardoor voortdurend in het rood staat, is de kans groot dat je kroost dat later ook als norm zal hanteren.

Zorg dus voor gezonde budgetgewoontes en zet je samen met je partner op dezelfde golflengte wat normen en waarden over geld betreft.

TIP 2 – Geef je kind zakgeld

Zakgeld is een krachtig leermiddel om je kind vertrouwd te maken met het beheren van een budget. Zo zal hij leren dat (leuke) dingen geld kosten, dat geld weleens opgeraakt en dat hij voor grotere uitgaven zal moeten sparen. Het zijn wijze budgetlessen.

Gééf je kind zakgeld want zo geef je hem ook garanties voor een mooie toekomst. Een financieel zekere toekomst vooral, want onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die al op jonge leeftijd leren kiezen waaraan ze hun geld uitgeven, later minder financiële problemen hebben.

“Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die al op jonge leeftijd leren kiezen waaraan ze hun geld uitgeven,

later minder financiële problemen hebben.”

Op een eenvoudige manier kun je je kind dus een bijzonder cadeau doen, waar hij zijn leven lang de vruchten van plukt.

Hoeveel zakgeld moet je je kind geven? 

Er is geen standaardbedrag voor zakgeld, vandaar dat de meeste ouders het moeilijk vinden om precies te bepalen hoeveel zakgeld ze hun kinderen zullen geven. Houd met deze zaken rekening:

 • Volg vooral je eigen norm: Laat de grootte van het zakgeld vooral afhangen van de ruimte die je in je budget hebt.
 • Wat moet je kind met het zakgeld kopen? Dient het enkel voor extraatjes of moet alle kleding er mee betaald worden? Maak duidelijke afspraken met je kind.
 • Denk niet dat je moet uitpakken met grote bedragen. Een bescheiden bedrag is even nuttig.

Met welk bedrag begin je?
Uit het zakgeldonderzoek van Wikifin uit 2016 blijkt dat de meerderheid van de kinderen die zakgeld krijgen, per maand gemiddeld deze bedragen ontvangen: 5 euro voor een 6- tot 7-jarige, tussen 20 en 39 euro voor een kind van 12 en tussen 40 en 99 euro voor een 18-jarige. Het zakgeldonderzoek van ING (2019) bij tieners bevestigt deze cijfers. Dit zijn uiteraard richtbedragen.

TIP 3 – Geef je kind inzicht in geldzaken

Ben je tot nu toe niet verder gekomen dan ‘geld groeit niet aan de bomen’ of ‘geld tover je niet uit de muur’, dan is het hoog tijd om je kind inzicht in geldzaken te geven. Maak het thema bespreekbaar, vertel hem dat alles een prijs heeft, leg de waarde van geld uit.

Gebruik voorbeelden uit de eigen leefwereld. Je dochter lust graag ijsjes? Leg haar uit dat de doos Lego die ze zo graag wil evenveel kost als 15 ijsjes. Dat is heel wat!

TIP 4 – Vertel je kind hoe de economie werkt en hoe jij je geld verdient

Hoe werkt kopen en verkopen en winst en verlies maken? Hoe komt het geld ‘in de muur’ terecht, wat heb je daar allemaal voor moeten doen opdat je het er weer uit kunt halen?

TIP 5 – Wijs je kind op de valkuilen van de reclame

Kinderen worden elke dag overspoeld met reclame en beseffen niet welke impact dat heeft op het koopgedrag. Vertel je kinderen waar de verborgen verleiders liggen en wat reclame je belooft, maar niet altijd waar kan maken.

TIP 6 – Leer je kind om slim te shoppen

Het is niet altijd evident om samen met je kind te gaan winkelen, maar hij kan er wel heel wat van leren. Vertel je kind waarom je het ene product wel koopt en het andere niet, vertel hem over de kiloprijs (in België is het verplicht om de kiloprijs te vermelden). Laat hem prijzen vergelijken: een bol ijs kost bij het ene ijskraam 1,50 euro en wat verderop betaal je 2,50 euro. Waar wil je je ijsje kopen?

Maak er een spel van en laat je kind die dingen opmerken en laat hem bijvoorbeeld op zoek gaan naar alternatieven die minder kosten.

TIP 7 – Wees eerlijk met je kind

Waarom zou je hem niet laten weten dat je een aantal maanden wat minder te besteden hebt? Kinderen voelen meer aan dan je denkt en ze zullen blij zijn dat ze hun steentje kunnen bijdragen.

Vertel je kind eerlijk dat een duur verjaardagspartijtje er dit jaar niet in zit en ga samen op zoek naar leuke activiteiten die niets kosten maar even leuk – of misschien zelfs leuker –  zijn dan een ingehuurde clown of een duur feestje in de bioscoop.

TIP 8 – Leer je kind sparen

Je kind zal al snel leren dat hij geld opzij moet zetten om een grotere aankoop te kunnen financieren. Een spaarrekening kan hem daarbij helpen. Vertel je kind dat sparen het meest effectief is als hij het meteen na ontvangst van zijn zakgeld doet, want geld dat je niet hebt, ga je immers ook niet uitgeven.

Lees meer op hln.be

Lees ook mijn artikel in Het Laatste Nieuws en op hln.be over hoe je je kinderen slim leert omgaan met geld.

 

 

(Zonder moeite) nog meer geld besparen? Schrijf je NU in voor de gratis budgettips van expert Sara Van Wesenbeeck

Gratis budgettips via Whatsapp van expert Sara Van Wesenbeeck - schrijf nu in - www.barkingdogs.beMag je portemonnee best wat verdikken?

Schrijf dan NU in voor de gratis budgettips via Whatsapp van budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Zo word jij, zonder moeite, elke tip een beetje rijker!

NIEUW: ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen

Wil je meer geld overhouden op het einde van de maand, zonder in te boeten op comfort en plezier? Dan is ‘Hack je budget‘ van (bespaar)expert Sara Van Wesenbeeck het boek voor jou!

Met de hacks in dit boek:

 • Haal je meer uit je geld
 • Kun je eindelijk weer sparen
 • Word je financieel fit
 • én krijg je ook rust in je hoofd. Want dat is één van de prettige bijwerkingen als je grip op je geldzaken hebt!

“Elke dag dat je niets doet, ben je geld aan het verliezen” – Budgetexpert en coach Sara Van Wesenbeeck.

Elke dag een beetje rijker, ook in crisistijd? Dit winstgevende boek zet je meteen op weg!

Bestel hier een gesigneerd exemplaar van ‘Hack je budget’, 365 tips om meer uit je geld te halen.

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar, personal organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
 (c) Afbeelding: Shutterstock – Africa Studio