Superslimme budgettips: 25 manieren om op je boodschappen te besparen

Meer dan 20 manieren om op je boodschappen te besparen - slimme tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

 

“Hoeveel geeft een gezin wekelijks uit aan boodschappen?” In het juninummer van Vitaya Magazine gaf ik antwoord op deze vraag én daar bovenop deel ik nog enkele nuttige budgettips waarmee je geld kunt besparen op je boodschappen.

Maar als je liever geen extra geld uitgeeft aan een tijdschrift 😉 , dan vind je in deze blogpost alles wat je moet weten over je uitgaven voor voeding, aangevuld met nuttige budgettips (uit ‘Het slimme budgetboek’) – gratis en voor niets.

Ga met mijn tips aan de slag en je hebt voortaan meer in je winkelkar voor minder geld!

Facts & figures

Laten we beginnen met de feiten:

 • 35.764 euro is de totale totale consumptie van een gemiddeld Belgisch gezin (de cijfers vind je in het huishoudbudgetonderzoek dat de overheid om de twee jaar organiseert).
 • Voeding is na wonen de tweede grootste uitgavenpost van een gezin.
 • We besteden 14% van ons budget aan voeding en niet alcoholische dranken, dat staat voor gemiddeld 5.018 euro per jaar of 96 euro per week.

Maar… in werkelijkheid zul je wellicht meer dan 96 euro per week aan voeding uitgeven. En daar zijn verschillende redenen voor:

 • Wie meer verdient bijvoorbeeld, geeft meer geld uit, ook aan eten.
 • Ook de samenstelling van je gezin, of je grote eters in huis hebt of huisgenoten die zware fysische arbeid verrichten, zullen je uitgaven voor voeding bepalen en de hoogte in jagen.
 • De impact van de coronacrisis en het feit dat en (in België) het geven van kortingen tijdelijk verboden was.

Voeding neemt een flinke hap uit je budget en het is een kostenpost waar je niet onderuit kunt. Toch kun je met enkele eenvoudige acties en ‘goede gewoontes’ je uitgaven in de supermarkt flink onder controle houden.

Meer in je winkelkar voor minder geld: 25 superslimme budgettips

Meer in je winkelkar voor minder geld? Geld verdienen terwijl je het aan het uitgeven bent? Het kàn!

Met deze 25 eenvoudige en slimme budgettips (uit ‘Het slimme budgetboek’bespaar je geld in de supermarkt en houd jij voortaan meer geld over voor de leuke dingen van het leven.

 1. Leg een wekelijks budget vast voor uitgaven voor boodschappen
 2. Stel een weekmenu op
 3. Maak (op basis van je weekmenu) een boodschappenlijst én koop alleen wat op je lijst staat (en bespaar zo maar liefst 30% op je boodschappen)
 4. Ga minder vaak naar de winkel
 5. Shop bij de goedkoopste supermarkt
 6. Ga niet met honger naar de winkel
 7. Doe boodschappen zonder afleiding, zoals je kinderen
 8. Kies een kleine winkelkar
 9. Scan tijdens het shoppen zelf je aankopen (let wel: de eerste 2 tot 3 keren ga je iets meer uitgeven, maar elke keer daarna bespaar je geld)
 10. Koop seizoensgroenten en -fruit, gezond en goedkoop
 11. Koop minder vlees
 12. Koop minder alcohol
 13. Vergelijk de kiloprijs
 14. Koop geen voorgesneden kaas, vlees, groenten
 15. Weet dat bereide producten en kant-en-klaarmaaltijden doorgaans duurder zijn dan verse basisvoedingsmiddelen
 16. Vergelijk de kiloprijs
 17. Koop niet-bederfbare zaken enkel als ze afgeprijsd zijn: toiletpapier, afwasmiddel, batterijen, zeep…
 18. Eet minder vlees
 19. Jij grijpt voortaan naar de witte producten of de huismerken. Lekker cheap en even lekker!
 20. Koop geen te grote porties – vermijd dat je voedsel moet weggooien
 21. Maak gebruik van de snelverkoop
 22. Koop meer bulkproducten
 23. Ga wat vaker door je knieën: op de lagere schappen staan de goedkoopste producten
 24. Koop geen versnaperingen of tijdschriften terwijl je aan de kassa wacht
 25. Kijk je rekening aan de kassa na en laat fouten meteen rechtzetten

Nog meer tips om te besparen? Lees ‘Het slimme budgetboek’

Het boek waarmee je 100 euro per week wint

In mijn tweede boek toon ik je hoe je je budget (in tijden van crisis) een boost kunt geven, en meer geld kunt overhouden voor de leuke dingen van het leven.

Mijn motto? Door slimmer te organiseren en met enkele kleine gedragsveranderingen, kun je zonder moeite heel wat extra geld verdienen, zonder daarbij aan luxe of plezier in te boeten.

Het resultaat: dubbele winst. Want als je mijn 10 kant-en-klare recepten volgt, zal je budget er een stuk rooskleuriger uitzien. Bovendien boek je ook persoonlijke winst: meer overzicht, minder stress en meer tijd!

‘Het slimme budgetboek’ (het boek waarmee je elke week 100 euro verdient) is uitgegeven bij Lannoo en bestel je hieronder met het bestelformulier (lees zeker verder).

Lezers aan het woord

 • “Het is een heel duidelijk en leerzaam boek. Men beseft soms niet welke invloed de kleine dagelijkse dingen hebben op ons budget. In dit boek wordt dit zeer goed uitgelegd. Ik zou het iedereen aanraden.” (bron: cosmox.be)
 • “De raadgevingen en tips die aan bod komen worden met zoveel positieve energie en helderheid gebracht dat het een plezier is om ze te lezen.  En als je net aan besparen begint, en nog nooit over budgettips gehoord hebt, dan is dit boek een goudmijn! … De rechttoerechtaan tips zetten alles netjes op een rijtje in de vorm van “recepten,” en Van Wesenbeeck bespreekt ze met zoveel schwung dat ik er zowaar zin van kreeg om eindelijk mijn administratie eens uit te spitten!”  (bron: Blog ‘de zelfvoorzieningsbijbel’)

Bestel nu een gesigneerd exemplaar van ‘Het slimme budgetboek’

‘Het slimme budgetboek’ (het boek waarmee je 100 euro per week wint!):

 • geschreven door professional organizer, budgetcoach en life & business coach Sara Van Wesenbeeck.
 • telt 215 bladzijden boordevol nuttige en slimme tips en 10 budgetrecepten om meteen mee aan de slag te gaan.
 • uitgegeven bij Lannoo (ISBN 974-94-014-0546-1).
 • kostprijs: 19,99 euro (+ 3,50 euro portkosten voor de België, andere landen op aanvraag).

‘Het slimme budgetboek’ bestel je zo:

 • STAP 1: Vul het contactformulier in.
 • STAP 2: Vermeld op het formulier duidelijk het aantal boeken dat je wenst te bestellen + je naam, adres en telefoonnummer.
 • STAP 3: Schrijf eerst de kostprijs over van het aantal boeken dat je wenst te bestellen (19,99 euro per boek) + 3,50 euro portkosten (per besteld exemplaar in België, portkosten andere landen op aanvraag) op het rekeningnummer van Barking Dogs: IBAN BE71 0689 0760 4169 – BIC GKCCBEBB.
 • STAP 4: Van zodra Barking Dogs je betaling heeft ontvangen, krijg je via de post een door professional organizer Sara Van Wesenbeeck gesigneerd exemplaar van ‘Het slimme budgetboek’.

– HET SLIMME BUDGETBOEK –

 19,99 euro

+ 3,50 euro portkosten (voor België) (per besteld exemplaar)

(Bestel ‘Het slimme budgetboek’ via dit contactformulier)

 Contacteer Barking Dogs. We bijten niet!

 • Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem zeker een kijkje op onze website.
 • Of een afspraak maken voor een coachings- en organizingtraject?

Contacteer hier Barking Dogs.

Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En… we bijten niet.

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van vier bestsellers, Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd, en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Shutterstock – SFC