Zo blijft het glas half vol, ook in moeilijke tijden: 22 tips voor positief denken

Zo blijft het glas half vol, ook in moeilijke tijden: 22 tips voor positief denken - life & business coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

We leven in een tijd vol onzekerheden. De coronacrisis heeft ons leven grondig overhoop gegooid. Dat is het minste wat je kunt zeggen. Daarbij blijft het elke dag zoeken naar een modus vivendi waarbij je je goed en happy voelt. Daarnaast is het best een uitdaging om in moeilijke tijden het glas half vol te zien. En toch is het echt nuttig en goed voor je.

Half vol of half leeg?

Laten we dus even stilstaan bij jouw ‘glas’: is het half vol of half leeg?

Best houd je het half vol, want een positieve houding brengt je heel wat voordelen:

  • het brengt geluk en succes
  • het geeft energie en zelfvertrouwen
  • het inspireert en motiveert
  • het vergroot het geloof in je eigen kunnen
  • het verandert je leven
  • het geeft kracht om door te gaan in moeilijke tijden

Kortom, het leven lacht je toe als je wat vaker positief denkt!

Zo blijft het glas halfvol

Krijg én houd het glas half vol met deze opbeurende tips:

1. Geniet van kleine dingen

Geluk vind je in de kleine dingen. Het is een cliché, maar met grote waarheid. Geluk vind je als je je op het mooie en positieve concentreert. Focus op kleine zaken waarin vaak heel wat moois schuilt, maar die je meestal niet ziet.

 2. Lach vaker

Door te lachen zet je ‘vrolijke’ veranderingen in gang, zowel bij jezelf als in je omgeving. De gelukshormonen die vrijkomen, brengen je meteen in een betere stemming. Ga op zoek naar momenten doorheen de dag waarop je wil lachen: lach als je in de douche stapt, lach elke keer als je een e-mail verstuurt of elke keer als je drinkt.

En, leuke ‘nevenwerking’: met een lach op je gezicht maak je makkelijker vrienden en zijn mensen vriendelijker tegen jou. Leuk toch?

3. Gebruik positieve woorden

Gebruik positieve taal om je leven te omschrijven, want de woorden die je gebruikt, hebben meer impact dan je denkt. Gebruik je positieve woorden, dan zullen je daden ook volgen en dat leidt tot meer fun en meer geluk.

4. Vervang ‘moeten’ door ‘mogen’

Vervang elke ‘ik moet’ door ‘ik mag’. ‘Ik mag gaan werken’ in plaats van ‘ik moet gaan werken’, ‘Ik mag op familiebezoek’ in plaats van ‘ik moet’. Kijk wat deze eenvoudige verandering in je taalgebruik met je doet. Het positieve resultaat zal niet lang op zich laten wachten.

5. Leuke dingen eerst

Geef wat je echt graag doet ook eens voorrang. Doe meer dingen waar je vrolijk van wordt. Maak een lijst en kies er elke dag een activiteit uit. Ook daar word je zonder twijfel blij(er) van.

6. Organiseer

Rommel herinnert je aan dingen die nog gedaan moeten worden, maar die je nog niet hebt kunnen realiseren. Dat kan je een gevoel van mislukking geven. Organiseer je huis, jezelf, je spullen, je papierwerk voor een vrolijker en gelukkiger leven.

En je hoeft er heus geen grote acties voor te ondernemen.

  • Begin daar waar je het vaakst komt
  • en begin klein.
  • Neem een plek onder handen die je in vijf of tien minuten kunt aanpakken, zoals je handtas of het handschoenkastje van de auto of maak de keukentafel spullenvrij.

Ook het herorganiseren van je leefomgeving kan helpen om je frisser en opgewekter te voelen en leven met wat minder spullen geeft ook minder stress – en ook dat komt je gemoed ten goede.

(Lees zeker ook mijn jongste boek ‘Rust in je huis en je hoofd’ voor meer organiseer-tips die je instant gelukkiger maken.)

7. Maak je bed op

’s Morgens je bed opmaken, maakt je ’s avonds blij en geeft je een plek waar je de dag in schoonheid kunt afronden, zonder bijkomende to do’s. Het draagt ook bij tot een verkwikkende nachtrust die ook je humeur verbetert.

8. Zing in de douche

Zing uit volle borst als je in de douche staat. Je hoeft je er voor niemand te schamen en het draagt bij aan een vrolijkere dag, want volgens muziektherapeuten geeft zingen je humeur een positieve boost.

9. Beweeg

Maak van bewegen een prioriteit, want het heeft enkel positieve effecten:

  • je bent frisser van geest en productiever,
  • je slaapt beter,
  • je hebt meer energie,
  • je kunt stress en spanningen beter hanteren.

Door te bewegen komen er ook feelgood-endorfines vrij waardoor je je beter in je vel voelt.

10. Stel minder hoge verwachtingen aan jezelf

Leg de lat wat minder hoog. Stel wat minder hoge verwachtingen aan jezelf en aan het leven. Je legt er alleen maar extra druk mee op je schouders. ‘Niets moet, alles mag’. Als je het slim aanpakt, kun je voortaan met dit adagio door het leven. Op die manier kun je de soms zware last die op je schouders ligt flink verminderen. Je zult je veel lichter voelen, met minder stress. En het leuke is dat je ook dit zelf in de hand hebt.

11. Relativeer jezelf

Als je jezelf al te ernstig neemt, zie je de positieve kant van sommige situaties niet, ben je vaak gespannen en hypergevoelig voor wat anderen over jou denken. Relativeer jezelf, geef jezelf toestemming om af en toe eens gek te doen. Zo haal je de druk van je schouders en ben je vaker je vrolijke zelf.

12. Geniet van het nu

Denk even niet vooruit, maar geniet van het moment terwijl het zich voltrekt:

  • geniet van de wolken die voorbij drijven,
  • luister met volle aandacht naar je lievelingslied op de radio,
  • geniet van wat je op dit eigenste moment aan het doen bent en maak je even geen zorgen over wat nog komen gaat.

13. Laat je niet overspoelen door negatieve berichten

Via de media word je overspoeld met negatieve gebeurtenissen, met corona, geweld, terreur en rampen. Ga tussen die berichten door op zoek naar hoopvolle berichten, want er zijn heus wel anderen die goed doen – ga er naar op zoek en ontdek en vind ook die verhalen.

14. Stel niet langer uit

Stel niet langer uit, maar begin nu met het realiseren van je plannen en goede voornemens (lees mijn blogpost: ‘Stop met uitstellen, leer de kunst van het starten.’). Stel (tussen)doelen en werk stap voor stap naar je doel toe. Er gewoon aan beginnen, geeft je meteen een goed gevoel en je (tussen)doelen bereiken is dan de kers op de taart.

15. Reik oplossingen aan

Geef niet enkel kritiek, maar draag ook oplossingen aan. Het is makkelijk om iemand of een situatie te bekritiseren. Als je dat doet, breng dan ook de oplossing van het probleem aan. Zo geef je inspiratie om wat minder goed loopt ook echt in de positieve zin te veranderen.

16. Focus niet alleen op het doel, ook op de route

Ook op de route naar je doel gebeuren er heel wat boeiende dingen. Ga daar niet aan voorbij, maar neem ze in je op. Vier de aankomst op je (tussen)doelen en wees alert op de aangename verrassingen onderweg.

17. Verander je routines

Breng een kleine aanpassing aan je dagelijkse routine aan. Of pak iets nieuws aan. Ga creatief aan de slag. Dat alles geeft je nieuwe impulsen en maakt je dag spannend.

18. Haal herinneringen op

Bekijk oude foto’s van mooie momenten in je leven, ga in gedachten terug naar leuke gebeurtenissen of naar een ontspannende vakantie. In je hoofd mooie momenten herbeleven, brengt ook de leuke gevoelens terug aan de oppervlakte. Die toveren zonder moeite een lach op je gezicht.

19. Maak iemand anders gelukkig

Doe één goede daad per dag:

  • Doe eens iets goeds, liefs, leuks voor iemand anders.
  • Geef een compliment of bied een helpende hand.

Het kost je niets en je krijgt er heel wat voor terug. En dat maakt ook jou gelukkig.

20. Zoek het (zon)licht op

Het is wetenschappelijk bewezen dat (zon)licht meteen een positief effect heeft op je denken. Dus: zoek de natuur op, loop eens wat vaker een blokje om, open de gordijnen en geniet van het (zon)licht!

21. Zet je roze bril op

Tracht het zilveren randje te zien als wolken je leven overschaduwen, want achter de wolken schijnt de zon en elk nadeel heeft zijn voordeel. Aan alles is een positieve en negatieve kant. De kunst bestaat erin om ook de positieve kant te ontdekken.

22. Houd een succesboekje bij

Het is des mensen om op het negatieve te focussen. Dat kan anders: ‘vertel’ jezelf expliciet over je geluk en noteer elke avond drie dingen die goed liepen, hoe klein ook, in je succesboekje.

Je successen eren (regelmatig herlezen) geeft je dat extra duwtje in de rug om gezwind én happy door te gaan.

Prettig en efficiënt leven en werken? Pak het aan met Barking Dogs!

Gezwind van een half leeg naar een half vol glas? Navigeren naar succes en geluk? Prettig en met meer comfort kunnen leven en werken?

Pak het (duurzaam) aan, samen met je personal coach. Kijk hier wat de ervaren coaches van Barking Dogs voor jou kunnen betekenen, ook in onzekere en moeilijke tijden.

De coachingssessies van Barking Dogs kunnen ook via Skype plaatsvinden, op veilige afstand, maar toch dichtbij en betrokken.

Neem gerust contact met ons op, met je vragen of om een coachingstraject op te starten. Een eerste kennismakingsgesprek is gratis.

En… we bijten niet!

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.