Zo leer je je kinderen helpen in het huishouden: 8 eenvoudige tips

Zo leer je je kinderen helpen in het huishouden: 8 eenvoudige tips - expert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Help, mijn kinderen verroeren geen vin!

Wellicht koester je, zoals veel ouders, de wens dat je kinderen hun steentje bijdragen aan het huishouden, maar daar lijkt in het drukke leven van je gezin niet altijd tijd voor te zijn. Niet makkelijk om je kinderen in beweging te krijgen. Je fantastische organisatiesystemen missen hun effect. Je kinderen verroeren geen vin.

Je hebt het al bijna opgegeven en je bent al aan het berusten in het feit dat je tot het einde der tijden de vuile was van de grond zult moeten oprapen, het speelgoed aan de kant moet leggen, altijd en overal de lichten uit moet doen en zult moeten blijven zeuren.

Maar wanhoop niet. Kinderen krijg je best in beweging, maar je zult wat tijd en energie moeten steken in het veranderen van gedrag en gewoontes, zowel bij je kinderen als bij jezelf.

Leren van nieuwe vaardigheden

Door je kinderen in het huishouden te laten helpen, hun taken te geven en daar een goede gewoonte van te maken, geef je vaardigheden mee waar ze de rest van hun leven de vruchten van zullen plukken.

Je kinderen zien er wellicht het nut niet van in en laten dat wellicht ook luid en duidelijk horen, maar besef dat het de tijd en inspanning waard is om je kinderen bij het huishouden te betrekken. Al was het maar om deze redenen:

  • ze worden veel zelfstandiger
  • ze leren nieuwe vaardigheden
  • je geeft hun verantwoordelijkheid
  • ze doen succeservaringen op en dat geeft hun vleugels
  • en je geeft hun waardevolle tools mee voor hun verdere leven.

Het enige dat je nu nog rest, is je kinderen in beweging krijgen.

8 tips om je kinderen te laten helpen in het huishouden

Hoe laat je je kinderen helpen bij huishoudelijke taken zodat jouw rugzak wat lichter wordt en jullie veel meer tijd hebben voor quality time? Hier zijn alvast 8 nuttige en eenvoudige tips.

Houd alvast dit in het achterhoofd: deze periode biedt kinderen ook de kans om andere dingen te leren, zoals leren koken, poetsen, het gras maaien. En wat ze nu kunnen oefenen en in de vingers krijgen, komt ook ‘later’ goed van pas.

1. Geef het goede voorbeeld

Daar moet je geen woorden aan verspillen. Gewoon dóén is de boodschap en je ‘goede voorbeeld’ consequent op dezelfde manier blijven herhalen. Dien het op met een glimlach en er zal een dag komen dat je kinderen je gaan kopiëren, net alsof ze het zelf bedacht hebben. Halleluja, je doel is bereikt!

2. Jong geleerd is oud gedaan

Jonge kinderen staan vaak te trappelen om jou te helpen. Geef hun die kans en blijf niet denken dat je het zelf sneller en beter kunt. Laat hen al op jonge leeftijd proeven van verschillende huishoudelijke taken, maar kies ze wel op maat van hun leeftijd en capaciteiten. In de kleuterklas helpen ze de juf ook bij het opruimen, waarom zouden ze het thuis dan niet doen?

3. Neem de taken niet van hen over

Gaat het niet snel genoeg naar je zin? Vind je dat je het toch beter kunt? Denk je dat ze er nog te klein voor zijn? Of vind je dat ze al genoeg te doen hebben? Zoek geen excuses om alle taken op jou te blijven nemen. Je kinderen kunnen meer dan je denkt!

4. Geef je kinderen de kans om te experimenteren

De huishoudelijke taken die je je kinderen hebt toegewezen, geef je volledig uit handen. Geef hun de kans om ze op eigen houtje tot een goed einde te brengen. Zo kunnen ze leren, ook van hun ‘fouten’. Geef hun die kans, zelfs al is het resultaat niet helemaal zoals jij het voor ogen had.

5. Nobody is perfect

Dit is beslist een moeilijke: Leg de lat niet te hoog, voor jezelf niet en zeker ook niet voor je kinderen. Wat je vraagt, moet haalbaar zijn. Zo kunnen je kinderen succeservaringen beleven. Die geven hun vleugels en laten hun met meer plezier klusjes doen.

6. Maak duidelijke afspraken

Zorg dat de afspraken duidelijk zijn en dat klusjes concreet zijn. Enkele voorbeelden: Zeg niet ‘poets de woonkamer’, maar wel ‘jouw taak is het afstoffen van het tv-meubel’. ‘Neem elke avond voor het slapengaan je eigen spullen mee naar je kamer’. ‘Ruim één keer per week je kamer op’. ‘Als je gaat sporten, zorg je dat je sporttas klaarstaat en na het sporten doe je de vuile kleren meteen in de wasmand.’ ‘Lunchtrommels leg je als je thuiskomst meteen op het aanrecht.’

7. Werk met slimme systemen voor het toewijzen van taken

Leg de taken eventueel vast op een ‘kluskaart’. Met jonge kinderen kun je met foto’s of afbeeldingen werken. Werk eventueel met vaste en roterende taken:

  • Vaste taken. In dit systeem krijgt iedereen een vaste taak toegewezen. Het voordeel is dat je niet hoeft te puzzelen om de takenlijst te maken. Je kinderen zullen trots zijn op ‘hun’ taak en dat leidt tot het beter uitvoeren ervan. Nadeel is dat ze uitgekeken kunnen raken op hun taak. Probeer in dit systeem tegemoet te komen aan de voorkeuren van de kinderen voor een taak. Bespreek dit op de gezinsvergadering.
  • Roterende taken. Dit systeem werkt goed als je kinderen even goed zijn in het uitvoeren van huishoudelijke taken. Iedereen krijgt de kans om makkelijke en moeilijke taakjes op zich te nemen. Het voordeel van dit rotatiesysteem is dat niemand zich gaat vervelen en niemand voor een tijdje aan de ‘rotklussen’ vastzit.
  • Een combinatie van de twee. Geef je kinderen ieder een vast taak en een paar roterende taken. Zo blijft het leuk en afwisselend voor hen en kunnen ze zich toch verantwoordelijk voor iets voelen.

Neem ook jezelf en je partner op in de takenlijst. Bespreek geregeld op de gezinsvergadering hoe het loopt.

8. Maak van ordenen en organiseren een leuke routine

Houdt het interessant:

  • Geef je kind klusjes die bij zijn interesses aansluiten: houdt je kind van dieren, laat hem of haar dan de hond eten geven of het hok van de hamster opschonen.
  • Zorg dat de klusjes haalbaar zijn: niet ‘jij poetst de hele woonkamer’, maar wel ‘jouw taak is het afstoffen van het tv-meubel’.
  • Zorg voor leuke attributen: een kleurrijk emmertje of sponsje, een koksmuts…
  • Wees creatief en bedenk allerlei dingen die de organizing-taken leuker maken: Bedenk samen een opruimlied of -dansje, of organiseer een opruimwedstrijd: het snelst, het meest, het grootst, het hoogst.

En koppel er een leuke beloning aan: wie wint krijgt een opruimtrofee of een gouden cent van chocolade of een extra dikke zoen van mama of papa.

Lees meer

  • Ben je op zoek naar nog meer nuttige tips om je gezinsleven en werk op rolletjes te laten lopen?
  • Om je rollen beter met elkaar te kunnen verzoenen?
  • Om weer zelf regisseur te worden van je leven, thuis en op het werk?

Ga dan aan de slag met de praktische tips en beproefde recepten uit de bestsellers van life & business coach en personal organizer Sara Van Wesenbeeck.

In haar boeken leert Sara je om de spitsuurmomenten in je leven en werk beter te begrijpen en te managen. Sara reikt nuttige en haalbare strategieën en beproefde recepten aan zodat je niet langer hoeft te zwichten voor de waan(zin) van de dag. Je combineert voortaan vlot al je rollen, je vindt rust en evenwicht én houdt weer tijd over voor datgene wat er echt toe doet.

 

Bestel hier een door Sara gesigneerd exemplaar van haar boeken:

Met een opgeruimd hoofd door het leven? Dat kan!

Maak van dit jaar je beste ooit. Zet samen met je Barking Dogs personal coach de eerste stap op weg naar verandering. In een (online) coachingstraject maken we je nieuwe goede gewoontes, en de weg ernaar toe, haalbaar én duurzaam.

Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet.

PS: Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget. Sara is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(Dit artikel van Sara Van Wesenbeeck werd voor het eerst gepubliceerd op 14 april 2017)
(c) foto: Unsplash