Ready for take-off: 13 sluitende tips om altijd op tijd te vertrekken

Ready for take-off: 13 tips van life & buisness coach Sara Van Wesenbeeck om op tijd te vertrekken - Barking Dogs

“Ladies and gentlemen, this is your captain speaking. Welcome aboard this flight.”

Daar zit je dan, vastgegespt en helemaal klaar voor het vertrek.

“We are currently first in line for take-off and are expected to be in the air in approximately two minutes time. We’re on schedule and will leave on time. I’ll talk to you again before we reach our destination. Until then, sit back, relax and enjoy the rest of the flight.”  

Enjoy the rest of your day…

Wellicht ben jij ook de ‘captain’ van een gezin, bedrijf, organisatie of team, maar loopt het leven bij het vertrek niet altijd even vlot of zoals gepland. En dat is hoogst waarschijnlijk nog een understatement, want net zoals bij je vliegtuig, is op tijd vertrekken voor jou wellicht geen evidentie.

Vooral niet tijdens de ochtendspits bij je thuis, waar de ene to do nog niet klaar is of de andere al om je aandacht roept.

Toch zou je voor je eigen ‘veiligheid’ en ‘gezondheid’ liefst altijd op tijd de deur uit willen zijn. Dan zal je agenda eindelijk op rolletjes lopen, zul je eindelijk geen excuses meer hoeven te verzinnen voor het feit dat je ‘weer eens te laat’ bent én wacht je een leven met minder stress en meer rust in je hoofd.

Ready for take-off: 13 tips voor een stipt vertrek

Met deze 13 tips (die je in de week van 5 september ook in de krant Deze Week vindt) verloopt jouw ’take-off’ voortaan op rolletjes. Je wint heel wat tijd, je vermijd stress en creëert rust bij je vertrek en tijdens je dag.

1. Leg een ochtendroutine vast

Ga op zoek naar een ochtendroutine die bij jou en je gezin past.

Zo ga je te werk:

  • Stippel de opeenvolgende acties, van het opstaan tot het vertrek, op voorhand uit.
  • Noteer het uur en de bijhorende activiteit: 7.00 uur opstaan – 7.10 uur: douchen – 8.00 uur ontbijten – 8.30 uur jassen aan…

Met deze dagelijkse ochtendroutine (bij de hand) blijf je makkelijk op schema.

2. Gebruik je agenda

Gebruik je agenda en houd hem up-to-date. Ook daar win je heel wat tijd mee:

  • Noteer systematisch alles in je agenda.
  • Geef àlle afspraken een plaats in je agenda.
  • Noteer alles wat van belang is voor je afspraak, uitgebreid en volledig in je agenda: datum, uur, maar ook het adres en de persoon met wie je een afspraak hebt, het telefoonnummer, eventueel ook het onderwerp van de afspraak – dan hoef je je daar alvast je hoofd niet meer over te breken en win je voor je vertrek heel wat tijd.

Voortaan weet je meteen waar je moet zijn en om hoe laat je er verwacht wordt. Nu kun je al je andere acties daarop afstemmen.

(Meer tips om slim te agenderen vind je in mijn blogpost ‘Haal je agenda uit de reanimatiekamer’)

3. Bereid jezelf goed voor

Een goede voorbereiding is essentieel voor je stipte vertrek. Plan en doe het denkwerk en de voorbereidingen vooraf, daar win je véél tijd mee.

Dit kun je zoal voorbereiden:

  • Dek de ontbijttafel de avond voordien
  • Plan wat je de hele week gaat eten als ontbijt en lunch
  • Haal brood en beleg en tussendoortjes in huis
  • Vul de boekentassen…

4. Kies je kledij

Niet prettig om even voor je vertrek nog wat kleren bij elkaar te moeten zoeken, maar het overkomt je wellicht vaker dan je lief is. Stel op voorhand (gestreken) kledingsetjes samen. Doe het de avond voordien of tijdens het weekend voor de hele week. Laat je gezinsleden dit ook voor zichzelf doen.

5. Vermijd files in de badkamer

Vermijd files ‘s in de badkamer door een beurtrol af te spreken. Wees creatief. Laat je kids zich bijvoorbeeld in hun kamer aankleden. Tandenpoetsen kan ook in de keuken, douchen ook ‘s avonds.

6. Plan je verplaatsing van tevoren

Neem voldoende tijd om op je bestemming te geraken en bereid je vertrek goed voor:

  • Ga na hoeveel tijd je nodig hebt voor je verplaatsing, houd ook rekening met filetijd
  • Programmeer het adres van de bestemmeling ’s avonds in je gps
  • Gooi de tank van je auto op voorhand vol
  • Noteer de vertrektijd en het perron van de trein

Bereken om hoe laat je ten laatste de deur uit moet om tijdig op je bestemming te geraken.

7. Voorzie een ‘plan B’

Houd een noodplan achter de hand voor onverwachte situaties. Stel bijvoorbeeld een lijst op met telefoonnummers van familie of opvang waar je kind terecht kan als het ’s ochtends plots ziek is.

8. Ruim op voor je gaat slapen

Met een korte avondlijke opruimronde blijf je ’s morgens op schema en win je veel tijd. Breng rondslingerende spullen terug naar hun vaste plaats, maak de trap spullen-vrij, stop lege kopjes en glazen in de vaatwasmachine…

9. Leg alles op één plek klaar (ook je sleutelbos)

Leg alles wat mee moet klaar in de buurt van de voordeur: gevulde boeken- en sporttassen, schoenen, jassen, paraplu… Vergeet ook je sleutelbos niet, want een minutenlange en stressvolle zoektocht naar je sleutels wil je voor je vertrek beslist vermijden.

10. Ga niet in op lastminute-verzoeken

Schoolagenda’s ondertekenen, zwemspullen bij elkaar zoeken, een blouse strijken… daar is geen tijd meer voor net voor je vertrek. Maak goede afspraken om lastminute-verzoeken te vermijden.

11. Laat je niet afleiden

E-mails lezen op je smartphone, televisie kijken, Facebook checken… Het zijn grote tijdvreters. Laat je ’s ochtends niet afleiden door zaken waarvan je denkt dat ze maar even zullen duren, maar waar je uiteindelijk veel tijd mee verliest en je daardoor je punctuele vertrek niet kan realiseren.

Stop dus met ‘s ochtends je mails te lezen. Je doet er op dat moment toch niet onmiddellijk iets mee. Het is dus tijdsverlies.

12. Op tijd onder de wol

Een optimale dag waarin alles vlot loopt, ook het opstaan, begint met voldoende slaap. Iedereen op tijd in bed betekent een grote tijdswinst.

Een gezonde slaap mist bij jong en oud zijn effect niet én helpt ook om ’s ochtends makkelijk, boordevol energie en met het juiste been uit bed te geraken.

13. Vertrek op tijd

Nooit meer te laat komen, begint met op tijd te vertrekken. Dit lijkt evident, maar is het niet. Weet dat er tussen het besluit om te vertrekken en de echte vertrektijd ook nog tijd zit. Houd daar rekening mee en vertrek dus ruim op tijd.

(Lees ook mijn blogpost ‘Files vermijden? Het kàn!)

On behalf of your cockpit and cabin crews, please, sit back and enjoy the rest of your day!

Je timemanagement optimaliseren? Pak het aan met je personal coach van Barking Dogs!

  • Altijd op tijd kunnen vertrekken?
  • Nooit meer ergens te laat komen?
  • Je uitstelgedrag aanpakken?
  • Leren agenderen als een pro?

Je pakt het duurzaam aan, samen met je personal coach van Barking Dogs. Kijk hier wat de ervaren coaches van Barking Dogs voor jou kunnen betekenen.

Contacteer Barking Dogs

Neem gerust contact op met Barking Dogs. Een eerste kennismakingsgesprek is gratis.

En… we bijten niet!

 

Personal coach, personal organizer, tijd- en budgetexpert Sara Van Wesenbeeck - Barking DogsOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, budget- en organizing expert,  spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek, Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget. Sara is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en prettig leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(Deze blogpost van personal coach Sara Van Wesenbeeck werd voor het eerst gepubliceerd op 18 maart 2015)
((c) Foto: Lazyllama – Shutterstock.com)