Meer begrip en minder stress met een goed gesprek: 10 (koninklijke) tips

“Praat eens met iemand in uw omgeving die u niet kent. U zal ontdekken dat u met uw buren dezelfde vragen deelt, dezelfde twijfels, dezelfde hoop, dezelfde dromen. Welzijn en geluk hebben pas waarde als ze echt worden gedeeld.” Dat vertelde koning Filip in zijn toespraak op de vooravond van de Belgische nationale feestdag.

Een goed gesprek brengt op

Een goed gesprek is waardevol en brengt je heel wat voordelen. Het ligt aan de basis van groei en positieve verandering, je ruimt misverstanden uit de weg en voorkomt conflicten, je verbetert je relaties, je creëert verbondenheid, je leert bij, je vermindert stress én vindt zelfs rust in je hoofd.

Een goed gesprek kost niets en brengt je heel wat waardevols op. Dus waar wacht je nog op om met mijn tips aan de slag te gaan en de goede raad van koning Filip meteen in daden om te zetten?

10 slimme tips voor een goed gesprek

1. Maak er bewust tijd voor. Een goed gesprek is altijd nuttig en waardevol, maar vooral met een drukke agenda zul je er bewust tijd voor moeten maken.

2. Geef de ander 100% aandacht. Wat vertel je je gesprekspartner als je tijdens een gesprek aan het ‘multitasken’ bent? Laat je dus niet afleiden door je smartphone, door e-mails, door anderen die het gesprek komen storen. Geef je gesprekspartner 100 procent aandacht.

3. Start het gesprek positief, bijvoorbeeld met een (oprecht) compliment. Deze positieve noot is meteen een goede opener, zet de toon voor het gesprek, geeft je gesprekspartner een goed gevoel en werkt als belangrijk opstapje naar het vervolg van het gesprek.

4. Luister actief en geïnteresseerd. Echt luisteren is een van de beste vaardigheden die je kunt ontwikkelen. Door actief te luisteren, toon je dat je echt geïnteresseerd bent. Actief luisteren doe je door bijvoorbeeld met je hoofd te knikken of door af en toe ‘ja’ te zeggen.

5. Laat ook je lichaamstaal ‘spreken’. Praten doe je niet enkel met woorden, ook je lichaamstaal vertelt veel meer dan je denkt. Toon dat je open staat en ontvankelijk bent voor de ander. Maak en houd oogcontact tijdens het gesprek en sluit je niet af door bijvoorbeeld je armen voor je lichaam te kruisen.

6. Laat de ander aan het woord. Domineer het gesprek niet en overstelp je gesprekspartner niet met eigen bemerkingen of anekdotes. Probeer niet voortdurend gelijk te krijgen of de ander voortdurend te onderbreken. De kans is groot dat die dan meteen afhaakt. Focus vooral op het luisteren naar wat de ander je vertelt en absorbeer de informatie.

7. Leer je gesprekspartner tijdens het gesprek (beter) kennen. Tracht in het gesprek beter te begrijpen wat de ander denkt of voelt of vindt. Dan pas heb je een echte dialoog en geef je je gesprekspartner ook een goed gevoel.

8. Stel veel (open) vragen. Om het gesprek gaande te houden, veel te weten te komen van je gesprekspartner en je interesse in de ander te onderstrepen, stel je veel vragen. Bij voorkeur zijn dat open vragen. Dat zijn vragen die niet met één enkel woord, zoals ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord kunnen worden. Door de juiste vragen te gebruiken, geef je de ander de kans zelf veel te vertellen.

9. Wees jezelf. Doe jezelf niet anders voor dan je bent, daar kijkt je gesprekspartner zo doorheen. Wees eerlijk en oprecht, dat vormt een mooie basis voor een goed gesprek.

10. Maak er een goede gewoonte van. Hou het niet bij één gesprek, maar maak er een goede gewoonte van om geregeld met anderen in gesprek te gaan. Daar wordt iedereen beter van.

Conflicten voorkomen en oplossen met Barking Dogs coaching en mediation

Geloof je in het hebben en behouden van goede relaties? In het verbeteren van communicatie? In de kansen en mogelijkheden die een conflict biedt?

10 tips voor een goed gesprek van bemiddelaar en life & business coach Sara Van WesenbeeckVoorkom conflicten of neem de oplossing van je conflict in eigen handen en kies voor de conflictbemiddeling of conflictcoaching van Barking Dogs.

Onze erkende bemiddelaars, waaronder Sara Van Wesenbeeck, faciliteren je bij het vinden van duurzame oplossingen voor al je conflicten en geven ondersteuning bij preventieve acties en bij conflictmanagement.

Barking Dogs verzorgt conflictbemiddeling:

Met bemiddeling win je tijd, geld en levenskwaliteit!

Op zoek naar een ervaren mediator? Contacteer Barking Dogs

Kies voor conflictbemiddeling of conflictcoaching. Ga in zee met de erkende bemiddelaars van Barking Dogs.

Barking Dogs contacteer je hier. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En… we bijten niet!

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.