Files vermijden? Het kan! – Barking Dogs

 

Files vermijden met tips van business coach Sara Van Wesenbeeck

 

De zomervakantie is voorbij. Het gewone leven gaat weer zijn gang en ook filerijden maakt daar – jammer genoeg – deel van uit, want files zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

In juli meldde een rapport van mobiliteitsorganisatie Touring dat er in de eerste helft van het jaar op de Vlaamse wegen een recordaantal structurele files is geteld. En vandaag vernemen we in de media dat de gemiddelde ochtendspits 6 km langer is geworden.

Ik schreef deze blogpost al ruim een jaar geleden naar aanleiding van een artikel in de krant De Standaard waarin gemeld wordt “dat het verzadigingspunt op onze wegen stilaan bereikt is, maar toch rijden we er geen kilometer minder om.” (check hier waar je het vaakst in de file staat)

We zijn met z’n allen veel en vaak onderweg. Dat blijkt onder meer ook uit het nationale tijdsbestedingsonderzoek: per week zijn we gemiddeld bijna 10 uur onderweg of bijna 1,5 uur per dag. De hoogste verplaatsingstijd per week doen we niet voor het werk, maar wel voor de vrije tijd (3u51′), gevolgd door verplaatsingen van en naar het werk (1u57′) en verplaatsingen voor het huishouden (1u42′).

Files vermijden? Het kan!

Heb je zo stilaan genoeg van het bumper-aan-bumper naar het werk rijden? Dan zijn er ‘wegen’ om de files te vermijden en er je voordeel mee te doen: zo zul je onder meer minder last van stress hebben en ook heel wat tijd winnen.

  • Neem de fiets

Een derde van alle woon-werkverplaatsingen in België is korter dan 5 kilometer, de gemiddelde woon-werkafstand bedraagt 6,2 kilometer (bron: fietsersbond.be). Kortom, ideale afstanden om de fiets te gebruiken.

Wie vaker de fiets neemt, leeft 2,5 jaar langer, kan heel wat geld besparen (een rit met de auto kost gemiddeld 0,45 euro per kilometer, dus reken maar uit), is productiever op het werk en in de meeste bedrijven krijg je er nog een fietsvergoeding bovenop. Volgens de Fietsersbond ben je ook sneller op je bestemming als je de fiets neemt.

En als je denkt dat het in België of Nederland altijd regent, dan heb je het goed mis. Check het maar op hetregentbijnanooit.nl of in het fietsdagboek van weerman Frank Deboosere.

  • Neem de trein of het openbaar vervoer

Op trein, tram, bus heb je tijd om een goed boek te lezen, muziek te beluisteren, je dagplanning door te nemen, weg te dromen, naar de wolken te kijken, te reflecteren over je dag, van de stress bekomen, zonder schuldgevoel niets te doen

  • Werk af en toe van thuis uit

Het Nieuwe Werken is in opmars, in de meeste bedrijven wordt de mogelijkheid geboden om een of meerdere dagen per week van thuis uit te werken (hoe je effectief én plezierig thuiswerkt, lees je in mijn artikel ‘Laat je pyjama in de kast, 10 tips voor prettig en efficiënt thuiswerken’).

  • Plan je vergaderingen buiten de filetijd

Moet je een verplaatsing maken naar een klant, plan die dan zo veel mogelijk rond de files heen.

  • Plan je meetings via Skype

Skypemeetings zijn handig om tijd te winnen. Je spaart dan de verplaatsingstijd uit.

  • Check de files op internet

Check voor je vertrek op het internet de files: vananaarbeter.nl voor Nederland en Verkeerscentrum Vlaanderen voor België (op deze website vind je ook een overzicht van de dagelijkse, structurele files). En stel op basis van die informatie – indien mogelijk – je vertrek even uit of volg een alternatieve (hopelijk filevrije) route.

  • Ga af en toe eens wat vroeger naar het werk

Daar win je heel wat tijd mee, onderweg en op het werk, want je kunt ongestoord doorwerken en krijgt op die manier heel wat gedaan!

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
 (c) Illustratie: Shutterstock – Vector Tradition SM