Druk? Ga aan de slag met ‘je échte to do-lijst’!

 

Zo krijg je controle over je tijd - tips van coach Sara Van Wesenbeeck

 

 

Summertime… Tijd om je batterijen op te laden en de ademruimte die er (hopelijk) is te gebruiken om even terug te blikken op het voorbije halfjaar.

 

Tijd nemen om even halt te houden, te reflecteren, te evalueren en vooruit te kijken is geen evidentie in ons drukdrukdrukke bestaan. Toch brengt ‘de kunst van het stoppen’ je meer voordelen dan je kunt vermoeden (lees ook mijn ‘handleiding nietsdoen voor de drukbezette m/v’ en mijn ‘Pleidooi voor pauze’) .

 

Win de ratrace

 

Ben ik wel goed bezig en hoe ga ik het (anders) aanpakken om in september de ratrace met ruime voorsprong te winnen? Het zijn geen overbodige vragen om even bij stil te staan op je strand-met-palmbomen, in je berghut, op de camping, op je surfplank of zelfs op je werkplek.

 

Nu even tijd nemen om te evalueren, laat je toe om nieuwe prioriteiten te bepalen en nieuwe doelen te stellen en in functie daarvan ook actie te ondernemen. Zo zul je na je vakantie een leven kunnen creëren met minder stress, meer innerlijke rust en meer kwali-tijd, én kun je nog lang nagenieten van je opgeladen batterijen.

 

Op zoek naar inspiratie voor je acties? Ga aan de slag met je échte to do-lijst!

 

Druk? Ga aan de slag met je échte to do-lijst!

 

Is hollen door het leven de enige sport die je beoefent? Doe je aan laptop-lunchen en multitasken in de hoop elke dag nog wat extra tijd te winnen? Lijkt je leven één langgerekt ‘spitsuur’? Dan is het hoog tijd om de drukte in jezelf te temmen en de regie van je leven weer in handen te nemen.

 

Je doet het aan de hand van ‘je échte to do-lijst’:

 

Creëer een stoproutine

‘Druk zijn’ is een valkuil, het stopt nooit. Zet een deadline op je drukke periodes. Creëer een stoproutine: bouw (actieve) pauzes in, zet na ieder uur werken je verstand altijd even op nul, doe niet aan laptop-lunchen maar ga samen met je collega’s een hapje eten, neem je vakantie op… Daarna werk je met meer aandacht, kun je meer doen op minder tijd én ervaar je tegelijkertijd innerlijke rust.

 

Monotask

Focus op monotasken, niet op multitasken. Besef dat je brein niet gemaakt is om te multitasken: je werkt op halve kracht, je wordt er almaar slechter in en je stressniveau is hoog. Begin je monotask-routine bijvoorbeeld met deze eenvoudige tip: eet en doe alleen dat, zit ondertussen niet te mailen of te telefoneren.

 

Gun jezelf tijd

Geef je agenda een flinke portie ‘zuurstof’, dat is beter dan dat je haar (en jezelf) moet ‘reanimeren’: leg eerst de ‘grote keien’ (die afspraken, vaak ook met jezelf, waar je zéker tijd voor wil uittrekken), plan je agenda niet vol en voorzie voldoende tijd tussen meetings en afspraken. Hou elke week minstens twee blokken vrij in je agenda om je achterstand in te halen en weer helemaal bij te zijn.

 

Adem

Adem tussen elke nieuwe taak enkele keren diep in en uit.

 

Geniet van het nu

Denk even niet vooruit, maar geniet van het nu. Maak je geen zorgen over wat nog komen gaat.

 

Focus

Werk aandachtiger, meer gefocust. Durf jezelf gedurende langere tijdsblokken los te koppelen van het internet of van je smartphone. Dat helpt om taken écht en snel afgewerkt te krijgen en al je doelen en deadlines vlot te halen. Gun je smartphone en laptop ook vakantie.

 

Zeg ‘nee’

Baken af: zeg ook eens ‘nee’ als het er niet meer bij kan.

 

Bedwing je perfectionisme

Laat ‘mevrouw of mijnheer Té Perfect’ thuis. Probeer uitstekend werk na te streven, geen perfect werk. Focus op wat realistisch is in plaats van wat ideaal is. Verander ‘moeten’ door ‘willen’.

 

Vertraag je pas

Vertraag je pas en stap – letterlijk – wat trager door het leven: ben je vanbuiten rustig, dan ben je dat vanbinnen ook.

 

Vier je successen

Vier je successen – inclusief de tussendoelen die je hebt bereikt – en hou ze bij in een ‘succesboekje’ dat je geregeld herleest. Je successen eren en jezelf ervoor belonen geeft je dat extra duwtje in de rug om gezwind én happy door te gaan!

 

 

Lees meer

 

Management support juli 2015 4

Je vindt mijn artikel ‘Aan de slag met je échte to do-lijst’ ook in het zomernummer van het Nederlandse Management Support Magazine.

 

 

 

________________________________________________________________________________

Life en business coach - Professional organizer Sara Van Wesenbeeck - Foto Ellen Goegebuer2Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, conflictbemiddelaar, professional organizer, expert personal finance, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een groter budget en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek en Het slimme budgetboek en ze iseen veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Op haar website www.plusorganizing.be en haar blog ‘Sara’s L!fesavers’ vind je meer slimme tips voor persoonlijke effectiviteit, een gezonde work life balans, een groter budget en slim tijdbeheer.

________________________________________________________________________________