4 verrassende tips die je pechdag een ‘happy (w)ending’ geven

Geef je pechdag een happy wending - Tips van coach Sara Van Wesenbeeck

Vanochtend de wekker niet gehoord? Met het verkeerde been uit bed gestapt? Een kop koffie op je kleren gemorst? Dit moet vrijdag de 13de of je pechdag zijn!

Bad hair day ‘pur sang’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Vaak begint het heel onschuldig: je hebt je overslapen. Daarna sta je urenlang in de file op weg naar het werk. En alsof dat nog niet volstaat, ben je ook je afspraak met je klant vergeten.

Dan gaat het van kwaad naar erger en volgt ook je gedrag een negatieve spiraal: je bent gefrustreerd, je maakt je kwaad op anderen, je mist kansen, alles draait in de soep en je krijgt niets meer gedaan.

Dit is een ‘bad hair day’ pur sang! Kon je deze dag maar overslaan…

 4 tips die je pechdag een ‘happy (w)ending’ geven

Gelukkig kun je jezelf uit de negatieve spiraal halen, kun je ‘Murphy’ schaakmat zetten en het tij keren. Met deze 4 adviezen behoren pechdagen voortaan tot het verleden!

TIP 1 – Fake it till you make it

Haal je ‘gorilla-looks’ boven en krik je zelfvertrouwen op. Recht je rug en schouders, kijk voor je, neem veel ruimte in en stap met kordate pas door het leven. Maak jezelf letterlijk groot.

Door zelfvertrouwen uit te stralen (zelfs al voel je je vanbinnen anders), zul je ook meer zelfvertrouwen krijgen. ‘Fake it’, doe alsof het goed met je gaat en je zult je na een tijdje ook zo voelen.

TIP 2 – Daag jezelf uit

Als je een slechte dag hebt en alles lijkt tegen te zitten, dan heb je twee opties: ofwel berust je in je ‘lot’, ofwel onderneem je actie om het schip van koers te veranderen.

Uit onderzoek leren we dat mensen die geloven dat je controle hebt over je eigen leven, dat je je lot in eigen handen kunt nemen en dat je zélf de keuze hebt om een (negatieve) situatie te veranderen – ook wel ‘interne beheersingsoriëntatie‘ of ‘internal locus of control’ genoemd -, dat deze mensen gelukkiger zijn, minder stress hebben en minder zwartkijken.

Dus, waar wacht je nog op: daag jezelf uit! Ga op zoek naar een nieuw doel dat je uit je comfortzone haalt, maar waarvan je zeker weet dat je doel toch haalbaar is.

Je hebt nu iets om naar uit te kijken. Deze uitdaging verlegt je focus naar iets nieuws. Dat nieuwe doel geeft energie en voor je het goed en wel beseft, ben je weg uit de negatieve spiraal.

TIP 3 – Houd een succesboekje bij

Het is des mensen om zich eerst op het negatieve te richten, vooral ook op pechdagen. Door te focussen op het negatieve word je belemmerd en kun je niet lekker door gaan. De twijfel slaat toe, je motivatie daalt en voor je het weet, draai je in cirkels en is er helemaal geen sprake meer van flow en doorgaan.

Met het ‘succesboekje’ kun je daar op een heel eenvoudige manier verandering in brengen. Zo ga je te werk:

Noteer voortaan al je successen: de doelen die je gehaald hebt, vooral ook de kleinere tussendoelen, je verwezenlijkingen, wat je voor iemand betekend hebt, complimenten die je gekregen hebt en ga zo maar door.

Wees in het begin tevreden met een of twee successen per dag. Na een tijdje zal je succesboekje vol geraken. Neem je succesboekje geregeld door en geniet van kracht die van jouw lijst met successen uitgaat. Trek je eraan op als het een keer wat minder vlot, op je pechdag bijvoorbeeld.

Het succesboekje heeft nog een andere aangename ‘bijwerking’: eens je boekje voller geraakt, zul je veel minder pechdagen meemaken, want je hebt geleerd om ‘je andere bril’ op te zetten.

TIP 4 – Vind geluk in een potlood

Je kunt je stemming meteen veranderen aan de hand van deze eenvoudige ’truc’: neem een potlood en klem het tussen je tanden. Dit tovert automatisch een lach op je gezicht, want het potlood forceert de lachspieren naast je mond en in je wang.

Als je die ‘lach’ even volhoudt (minstens 15 tot 30 seconden) denken je hersenen dat je iets leuks gaat doen en beginnen ze endorfines of ‘geluksstofjes’ aan te maken. Die dragen er toe bij dat je je bijna onmiddellijk gelukkig(er) gaat voelen, zelfs al was je er zonet niet voor in de stemming.

De expressie op je gezicht is niet alleen een uitdrukking van een emotie, maar het bepaalt ook je emotie. Dat had Charles Darwin al in de 19de eeuw ontdekt.

Om écht effect te hebben moet je regelmatig (glim)lachen. Zet bijvoorbeeld de wekker van je smartphone en ‘oefen’ je glimlach geregeld tijdens je (pech)dag.

Maar… je kunt ook je lachspieren oefenen met dit filmpje van Michael Molesly, de Britse tv-presentator en journalist die de proef op de som nam. Hij trok naar Edinburgh, waar volgens studies de meest ongelukkige mensen van Groot-Brittannië wonen:

Lachen heeft nog een aantal andere aangename bijwerkingen: lachen verlaagt de bloeddruk, vergroot je immuniteit, maakt je aantrekkelijker en het neemt de stress weg.

Haal het potlood dus maar snel boven en lach tot die pechdag een happy (w)ending krijgt!

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Shutterstock – Gts