L!fesavers voor de ondernemende M/V

 

We hebben een druk leven. Vaak komt stress dan om de hoek kijken en blijft er nog maar weinig tijd over voor datgene wat er echt toe doet. Voor ondernemers, die geen uren kennen en in principe altijd bezig kunnen blijven, is het een extra aandachtspunt – in mijn coachingsessies voor starters en ervaren ondernemers en in mijn workshop ‘L!fesavers voor ondernemers’ staat dit thema dan ook altijd centraal.

 

Dat je als ondernemer in optima forma bent, is belangrijk – en dat geldt uiteraard ook voor iedere andere ondernemende M/V. Deze L!fesavers zetten je alvast in de juiste versnelling voor meer persoonlijke winst in je leven en werk:

 

Zorg voor voldoende slaap.

 

Probeer elke nacht voldoende uren te slapen. Gun je lijf en je brein rust. Wie zijn slaap bewaakt en naar waarde schat, wint aan productiviteit, creativiteit, concentratie, geduld, energie, vermogen om problemen te vermijden en op te lossen, goed humeur en werkplezier. Het kost niets en brengt alleen maar op.

 

A (wo)man needs a plan.

 

Maak een plan, stel haalbare doelen, zet een einddatum op je doelen en zorg voor slim agendabeheer (lees ook mijn blogpost ‘Haal je agenda uit de reanimatiekamer’). Reserveer ook systematisch tijd voor jezelf in je agenda (een afspraak met jezelf is even belangrijk dan een afspraak met een klant ;-)). Slim plannen levert extra tijd op, biedt overzicht en houvast.

 

Leer je tijd juist in te schatten.

 

Als het op tijd aankomt, overschatten we onszelf maar al te vaak. Leer daarom juist in te schatten hoeveel tijd je nodig hebt om een (routine)taak af te werken. Eens je dat onder de knie hebt, zal je agenda veel vlotter lopen, kun je makkelijker je deadlines halen en win je heel wat tijd.

 

Stel prioriteiten.

 

Om al je werk en to do’s gedaan te krijgen, zul je keuzes moeten maken. Logisch, maar niet makkelijk, want je ‘moet’ toch zoveel en alles lijkt altijd even dringend. Maak een selectie: wat wil je eerst doen, wat kan nog even wachten? Leg op het eind van je werkdag je prioriteiten (niet meer dan één of twee) voor de volgende dag vast.

 

Leer de kunst van het beginnen.

 

Ondernemers weten van aanpakken, dat staat buiten kijf, toch krijgt iedereen te maken met uitstelgedrag: het blijvend voor je uit schuiven van to do’s en taken. ‘Uitstelleritis’ kost onze bedrijven en onze maatschappij handenvol geld.

 

Uitstelgedrag kost jou tijd en energie en het brengt ook imagoschade met zich mee (welk beeld krijgen je medewerkers en klanten als je voor de zoveelste keer je deadline niet gehaald hebt of een afspraak moet verplaatsen?). Stel niets uit, vat de koe bij de horens, nu meteen!

 

Leer te starten met stoppen.

 

We denken tijd te winnen als we altijd blijven doorgaan, maar het tegendeel is waar. Laad daarom regelmatig je batterijen op: pauzeer tijdens lunchtijd (de laptop hoort daar niet bij), neem tijdens je werkdag geregeld pauzes om de benen te strekken, neem (korte) vakantie(s)… en voel je daar niet schuldig over.

 

Na je pauze zul je veel meer werk kunnen verzetten en eindelijk meer kwali-tijd creëren. Verlies – schijnbaar – tijd om tijd te winnen, dat levert altijd op!

 

Zeg ‘ja’ tegen ‘neen’.

 

Om te vermijden dat je te veel op je bord hebt, zul je moeten afbakenen, grenzen trekken. Zeg ook eens ‘neen’ (zelfs tegen klanten), delegeer… En daar hoef je je heus niet schuldig over te voelen. Investeer tijd in het opleiden en goed briefen van medewerkers die taken van jou kunnen overnemen. Eerst even tijd investeren om er daarna heel wat te winnen.

 

Maak je hoofd leeg.

 

Noteer voortaan alles wat in je hoofd zit, en noteer het op één plaats, bijvoorbeeld in een notitieboekje, in je agenda – en dus niet op 101 post-its die je nadien niet meer kunt terugvinden. Alles uit je hoofd halen, geeft rust en overzicht en je zult bovendien niets over het hoofd zien of vergeten.

 

Organiseer jezelf, je spullen, je papierwerk, je digitale leven.

 

Gedaan met tijd te verliezen met het zoeken naar je spullen en documenten: geef al je spullen een vaste plaats én breng ze na gebruik terug naar die plaats. Zet een eenvoudig en transparant (archief)systeem op, een systeem voor het verwerken van de post, je facturen en je administratie zodat je er zo weinig mogelijk tijd aan moet besteden.

 

En anno 2014 creëer je uiteraard ook overzicht in je ‘digitale huis’: je digitale files en mappen, je smartphone, je mailbox…

 

Stop met multitasken en durf jezelf te ‘ontkoppelen’.

 

Je op één ding per keer focussen en concentreren, is essentieel om taken écht te kunnen afwerken en niet langer in cirkels te draaien. Multitasken leidt tot niets, want op verschillende sporen tegelijk bezig zijn, kan ons denkend brein niet aan (in ‘Reyers Laat’ heeft neuropsychiater Theo Compernolle het over de onzin van multitasken: een must-see).

 

Reserveer elke dag minstens één tijdblok waarin je aan één stuk kunt doorwerken (en taken ook echt kunt àfwerken). Groepeer je taken zoals het verwerken van je e-mails, telefoneren, junktaken… Schakel op die momenten alle stoorzenders zoals smartphone, mailbox en Facebook uit – niet eenvoudig, maar dit is zonder twijfel je allergrootste winstpost!

 

Beloon jezelf.

 

Onderschat de kracht van een beloning niet. Ze stuwt je vooruit en helpt je om je nieuwe doelen gezwind en snel te bereiken. Beloon jezelf na elke verwezenlijking, na elk behaald doel én tussendoel.

 

 

Ziezo, ik begin alvast met mezelf te belonen, want ik heb het schrijven van deze blogpost niet uitgesteld, ik heb weer een to do volledig kunnen afwerken, en tijdens het schrijven, heb ik me volledig ‘ontkoppeld’ van mijn smartphone. En nu is het tijd voor een welverdiende pauze…