Een relaxt eindejaar: daar kun je niet vroeg genoeg aan beginnen

 

Nu december uit de startblokken is en de Sint zijn plicht vervuld heeft, komen de feestdagen steeds meer ‘in the picture’. Geen sinecure om daar ook mee bezig te zijn tijdens de drukte van het eindejaar waarin nog zoveel moet afgerond worden, zoveel werk verzet en er zo weinig tijd is. De gedachte alleen al bezorgt je stress, stress, stress.

 

Als je een relaxt eindejaar wil, zonder stress, dan is het zaak om op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Zo kun je met volle teugen genieten van de feestdagen. Met deze 11 feestelijke en opgeruimde L!fesavers kun je dat doel alvast makkelijk bereiken:

 

TIP 1 – Noteer alles

Schaf een notitieboekje aan en noteer alles voor de feestdagen op die ene plaats: to do’s, afspraken, (cadeau)ideeën, recepten, tips… Hou het notitieboekje altijd bij de hand en vul aan telkens je een to do of een idee hebt. Alles opschrijven, zorgt voor overzicht, het maakt je hoofd leeg en geeft je een pak minder stress.

 

TIP 2 – Plan

Bereid je feestdagen goed voor. Begin vandaag nog met plannen. Schrijf op wat er moet gebeuren, wanneer het klaar moet zijn en welke acties je moet ondernemen om je doel te bereiken. Welke feestdagen ga je vieren? Waar breng je ze door? Op welke dagen? Wie nodig je uit? Zijn je kinderen tijdens de feestdagen bij jou of bij de andere ouder? Wie moet een cadeau krijgen? Hoe wordt het geven van cadeaus geregeld? Wie zorgt voor de feestmaaltijden? Leg de grote lijnen nu al vast, de details volgen later.

 

TIP 3 – Leg een eindejaarsbudget vast en bespaar

De eindejaarsperiode is een dure tijd. Om geen geldzorgen te hebben en om niet meer uit te geven dan gepland, is het handig dat je vooraf een budget maakt: hoeveel wil je uitgeven aan cadeaus, eten, kleren… Maak een raming, dan kom je niet voor grote (financiële) verrassingen te staan.

 

TIP 4 – Maak een lijst met cadeau-ideeën

Wie wil je een cadeau geven? Maak een lijst met cadeau-ideeën voor je gezin, familie en vrienden. Nu heb je nog tijd om er rustig over na te denken. Eens je lijst klaar is, kun je gericht en rustig op zoek gaan naar het ideale geschenk.

 

TIP 5 – Begin nu alvast met winkelen

Nu is het nog (vrij) rustig in de winkels. Maak van de gelegenheid gebruik om nu al je eindejaarsaankopen te doen. Zo vermijd je besluiteloosheid en lange files in overvolle winkels. Vergeet niet om je budget bij te houden én om een boodschappenlijstje op te stellen, ook voor de aankoop van geschenken.

 

TIP 6 – Denk aan je wenskaarten

Wenskaarten versturen zit opnieuw in de lift. Maak een lijst van de mensen die van jou een wenskaart moeten ontvangen. Ga op zoek naar mooie wenskaarten (nu heb je nog de grootste keuze) of ontwerp een online-wenskaart (dat is een pak goedkoper). Werk je adresboek bij, schrijf de enveloppen, koop postzegels en ga op zoek naar (inspiratie voor) leuke teksten. Schrijf het op in je notitieboekje. Plan in je agenda wanneer je de wenskaarten wil versturen.

 

TIP 7 – Vergeet je kerstboom niet

Trek er op tijd op uit om een kerstboom te kopen. Nu heb je nog de meeste keus en kun je de tijd nemen om prijzen te vergelijken. Koop je kerstboom bij voorkeur bij de kweker zelf, daarmee win je makkelijke enkele tientallen euro’s.

 

TIP 8 – Verzamel en check je kerstversiering

Verzamel al je kerstversiering. Bij voorkeur bewaar je al je kerstspullen op eenzelfde plaats, in één doos bijvoorbeeld, dan hoef je niet langer naar je kerstspullen te zoeken. Kijk wat je nog hebt van vorig jaar en wat je nog moet bijkopen. Check ook of de kerstlampjes het nog doen. Probeer zoveel mogelijk spullen van vorige jaren te hergebruiken; daarmee kun je ook geld uitsparen. Ga ook nu al naar de winkel om je kerstversiering indien nodig aan te vullen.

 

TIP 9 – Organiseer jezelf en je omgeving

Het is uiteraard niet de bedoeling dat je jezelf extra stress op de hals haalt om op enkele weken tijd je huis opgeruimd en aan de kant te krijgen. Begin er vandaag nog aan, geef eerst de kamers waar je met de feestdagen bezoek ontvangt een opruimbeurt, begin met het ordenen en wegdoen van alle spullen die rondslingeren.

 

TIP 10 – Delegeer

Denk niet dat je alles alleen moet doen voor en tijdens de feestdagen. Zoek hulp, geef je huisgenoten ook een taak en zorg dat iedereen zijn steentje bijdraagt tot het welslagen van de feesten. Vraag bijvoorbeeld ook aan je gasten om elk een deel van het feestmaal mee te brengen. Laat ook je kinderen helpen. De eindejaarsperiode is een ideale gelegenheid waarop kinderen iets kunnen (bij-)leren over organiseren, budgetteren en plannen.

 

TIP 11 – Denk nu al na over je ‘goede voornemens’

Maak nu al een lijst met je goede voornemens voor het nieuwe jaar, kies er een uit die je het meest belangrijk vindt en ga er in het nieuwe jaar voor. Je goede voornemens waarmaken, levert je heel wat op: een leven met minder stress, meer evenwicht, een ruimer budget en meer tijd voor de leuke dingen van het leven!