De grote schoonmaak anno 2016

DE GROTE SCHOONMAAK ANNO 2016: GEWOON DOEN (in 4 stappen)!

 

 

– LEES OOK –

Artikel ‘Grote schoonmaak anno 2013’

in het aprilnummer van Vitaya Magazine

&

Artikel ‘Schoon huis, schoon hoofd’

in De Standaard

 

 

Lenteschoonmaak in vier stappen - tips van Sara Van Wesenbeeck

 

 

De lente is in het land. De bloemen bloeien, de vogels fluiten, maar je huis kreunt nog steeds de winterblues. Hoog tijd dus voor een grondige schoonmaakbeurt. En dat is heus haalbaar, ook met een drukke agenda.

 

Met een slimme aanpak en de tips van professional organizer en life & business coach Sara Van Wesenbeeck zul je dit jaar met succes de lenteschoonmaak kunnen houden én er een heel jaar lang van kunnen genieten, op alle gebied.

 

Gooi ramen en deuren open, ga met de bezem door je huis, je spullen en je hoofd en bruis weer van energie. Lang leve de lenteschoonmaak!

 

JA, OOK ANNO 2016!

 

Is het nog van deze tijd om de lenteschoonmaak te houden? Dat is het zeker! Zelfs met een drukke baan, een gezin en een bomvolle agenda.

 

De lenteschoonmaak brengt je niets dan voordelen: je creëert meer ruimte en overzicht, je vereenvoudigt je leven, je hebt een pak minder stress, je houdt er een ruimer budget aan over en vooral ook meer tijd voor de leuke dingen van het leven.

 

Gelukkig hoef je daarvoor niet te transformeren in een poetsrobot. Met een slim plan en een beperkte tijdinvestering kun je heel wat realiseren. Als je daarnaast ook handig gebruik maakt van de natuurlijke drang die je in deze tijd van het jaar voelt om ‘erin te vliegen’, zul je al gauw de vruchten kunnen plukken van je lente-schone huis en leven.

 

DE LENTESCHOONMAAK IS VAN ALLE TIJDEN

 

Waar komt het gebruik vandaan? Niet alleen het veranderen van de seizoenen maakt dat we een lenteschoonmaak (willen) houden, ook godsdienstige gebruiken liggen aan de basis van deze gewoonte.

 

In alle culturen over de hele wereld zetten lentefeestdagen de zuiverheid, het licht en een nieuwe start centraal. Het huis flink onder handen nemen, maakt daar meestal deel van uit.

 

In China worden bij de voorbereiding van het Chinese Nieuwjaar alle tegenvallers en de slechte vibes van het voorbije jaar met een flinke poetsbeurt uit de huizen verwijderd. Ook het vieren van het Joodse Paasfeest (in maart-april) gaat gepaard met grondig schoonmaken om naar aloud gebruik alle sporen van ‘gezuurde producten’ uit het huis te verwijderen.

 

In streken met koude winters en warme zomers maakte men handig gebruik van de eerste insectenloze warme dagen in maart om ramen en deuren open te zetten en het stof en de geuren van open haard en kachel uit het huis te laten waaien. Een primitieve stofzuiger avant-la-lettre.

 

Anno 2015 haal je met de lenteschoonmaak nog steeds het winterstof van je spullen, de allergenen uit je huis, maar er is meer. Overzicht op je spullen geeft minder stress, het spijst je portemonnee en geeft je de rest van het jaar meer tijd en een betere levenskwaliteit.

 

AAN DE SLAG IN 4 SLIMME STAPPEN

 

Anno 2015 kun je de lenteschoonmaak in vier slimme stappen realiseren én meteen ook een stevige basis leggen voor een opgeruimd jaar:

  • STAP 1 – Elimineren: creëer in geen tijd een opgeruimd huis en hoofd.
  • STAP 2 – Organiseren: verlies geen tijd meer met het zoeken naar spullen.
  • STAP 3 – Poetsen: haal het stof van je spullen.
  • STAP 4 – Onderhouden: geniet het hele jaar door van je lenteschoonmaak.

 

STAP 1 – Elimineren

 

Doel: Verwijder met de snelheid van een wervelwind de rommel uit je huis en win tijd en efficiëntie. Ideaal voor wie weinig tijd heeft voor de lenteschoonmaak en toch meteen resultaat wil boeken. Een vluggertje met veel voldoening…

 

Verwijder eerst alle rommel en ballast uit je huis, dat zal daarna het poetsen en organiseren een pak vergemakkelijken en tijdwinst opleveren. Je spullen ‘afromen’ of ‘gedachteloos wegdoen’ kost geen moeite en vraagt weinig tijd. Deze eerste opfrisbeurt geeft je huis meteen een andere look.

 

-> Spullen elimineren doe je zo:

 

Neem een doos of een vuilniszak en ga doorheen alle kamers en ruimtes (kasten, lades) van je huis en verwijder alle spullen die je zonder erbij na te denken kunt vastpakken en kunt wegdoen: in de afvalbak, naar het containerpark of naar de hergebruikwinkel.

 

Verwijder alle spullen uit je huis die je gedachteloos kunt wegdoen:

  • Alles wat versleten is.
  • Alles wat te groot of te klein is.
  • Alles wat verschoten is.
  • Alles wat je gelezen hebt.
  • Alles waarvan je er twee of meer hebt.
  • Alles wat stuk is en wat niet meer hersteld kan worden.
  • Alles wat bestoft is omdat je het jaren niet meer hebt aangeraakt.
  • Alles waar je te veel van hebt.
  • Alles wat je al jaren niet meer hebt gebruikt.
  • Alles wat je voor iemand anders bewaart omdat je denkt dat die het misschien ooit nog kan gebruiken.
  • Alles waarvan je niet meer wist dat je het nog had.

 

Op zoek naar inspiratie voor deze ‘afroombeurt’? Bij deze spullen hoef je geen twee keer na te denken om ze weg te doen: oude kranten en tijdschriften, sokken met gaten of eenzame sokken, versleten of verschoten kleren, afgedragen schoenen en handtassen, schoonheidsproducten en medicijnen die over datum zijn, lege flessen, overtollig bestek, mokken en glazen met stukjes eraf, oude notities, lege batterijen, elastiekjes waar de rek uit is, toestellen die niet meer te herstellen zijn, oude lakens, lege balpennen en stiften…

 

Slim, slimmer, slimst

Verwijder ook meteen alle spullen die weg mogen uit je huis: zet ze bij het afval, breng de spullen naar het containerpark of de hergebruikwinkel, of naar de persoon aan wie je ze wil geven. Stel dit niet uit.

 

‘Elimineer’ ook in je hoofd

Neem een notitieboekje en een pen en maak je hoofd leeg: hou een tour du monde in je huis en noteer per kamer alle zaken je wil aanpakken tijdens de lenteschoonmaak: Wat wil je opruimen of ordenen, poetsen, opfrissen of (laten) herstellen? Wat mag weg of wil je verkopen? Welke klussen moeten nog gedaan worden, welke spullen mogen een andere plaats krijgen? Noteer alles, ook alle to do’s die elke avond voor het slapengaan door je hoofd spoken…

 

Neem nu je agenda en ga na hoeveel tijd de komende weken kunt besteden aan de lenteschoonmaak. Leg die momenten meteen vast. In functie van de tijd die je ter beschikking hebt, kun je nu beslissen of je alleen met je prioriteiten aan de slag gaat of er toch ruimte is om meer werk te verzetten. Noteer in detail je agenda welke wat je op welke dag gaat doen.

 

 

STAP 2 – Organiseren

 

Doel: Werk al je losse eindjes weg. Laat je huis en je spullen weer ademen, maak ruimte in je huis en ook in je hoofd.

 

Heb je ook het gevoel dat je een winter lang hebt zitten ‘hamsteren’? Zijn er in je huis weer een heleboel ‘losse eindjes’ opgedoken: spullen en papieren die zich opstapelen, dingen die je al honderd keer hebt verplaatst, kasten en lades die beginnen uit te puilen?

 

Spullen kunnen je leven handiger maken, maar ze kunnen ook je ballast zijn: als je er te veel van hebt, als je er altijd naar moet zoeken. Je spullen goed kunnen organiseren en managen is een kunst. Gelukkig is het ook een vaardigheid die je kunt leren.

 

Om weer overzicht te krijgen, rust te creëren in je hoofd en zelfs geld uit te sparen, kun je van de lentekriebels handig gebruik maken om ook je spullen te organiseren.

 

-> Slim organiseren doe je zo:

 

  • De kunst bestaat erin om te weten waar en hoe je best je spullen bewaart en het evenwicht te vinden tussen genoeg en te veel.

 

  • Geef je spullen dus een vaste plaats en kies ook de meest logische plaats: bewaar je spullen daar waar je ze gebruikt. Dat is slim organiseren.

 

  • En nog slimmer ben je als je na gebruik je spullen ook meteen terugbrengt naar die plaats. Je zal nooit meer moeten zoeken naar je spullen en heel wat geld uitsparen omdat je niets dubbel moet kopen!

 

Zo organiseer je een lade of een kast:

Een kast of een lade opruimen en organiseren doe je in enkele eenvoudige stappen, aan de hand van 2 vragen en 3 dozen:

  • Stel eerst je opruimsetje samen: een notitieboekje en een pen om je to do’s te noteren, poetsmateriaal om de kast of lade schoon te maken als ze leeg is en 3 gelabelde dozen: ‘wegdoen’, ‘bijhouden op dezelfde plaats’ en ‘bijhouden op een andere plaats’.
  • Dan eerst even denken en dan doen: een kast of een lade opruimen en organiseren? Sta eerst even stil bij de bestemming ervan: waarvoor kan je deze ruimte het best gebruiken? Wat moet erin komen (en wat zeker niet)? Je wint er later tijdens het organiseren heel wat tijd mee.
  • Laat dan stuk voor stuk de spullen door je handen gaan en stel jezelf deze 2 vragen:
    • Bijhouden of wegdoen? Bij wegdoen stopt het verhaal en zorg je ervoor dat je de spullen zo snel mogelijk uit je huis verwijdert.
    • Wil je spullen bijhouden? Stel jezelf dan deze extra vraag: houd ik het in dezelfde ruimte of elders (in een andere kast, een andere kamer)?

 

 

STAP 3 – Poetsen

 

Doel: Haal je huis en je spullen van onder het winterstof.

 

Nu ga je echt de handen uit de mouwen steken en schrobben, afstoffen, schoonmaken, schuren, stofzuigen… Het winterstof moet eraan geloven!

 

-> Lente-poetsen doe je zo:

  • Verzamel al het poetsmateriaal voor de lenteschoonmaak en breng het samen op één plaats: emmer, enkele (propere) vodden,  microvezeldoek, eventueel wegwerpdoekjes, spons, dweil, poetsproducten, stofzuiger met lege stofzak, schuurborstel, trekker, ragebol, rubberen handschoenen, enkele oude tandenborstels, stevig laddertje, lekkernij voor jezelf…
  •  Trek per kamer gemiddeld een uur uit om te poetsen. Soms zal het zelfs minder tijd in beslag nemen.
  • Werk kamer per kamer af. Ga niet in verschillende kamers tegelijk aan de slag.
  • Werk bij het poetsen van hoog naar laag. Maak eerst de hoger gelegen plaatsen en dingen schoon, dan pas de lagere. Dus eerst kasten, en de spullen op de kasten, dan pas volgt stofzuigen of het schrobben van de vloer.
  • Werk van binnen naar buiten. Eerst poets je binnenin de kasten (deze klus heb je ondertussen al geklaard in stap 3, bij het ‘organiseren’), dan pas aan de buitenkant.
  • Begin met de klussen die wat ‘wachttijd’ vragen. Breng je gordijnen bijvoorbeeld eerst naar de wasserij zodat ze gewassen kunnen worden, lucht het bed, stop eerst de matrashoezen in de wasmachine… ondertussen kun jij verder met de rest van de lenteschoonmaak.
  • Schakel hulp in, je hoeft echt niet alles alleen te doen! Vraag je partner om mee te werken en besteed de moeilijke klussen en het specialistenwerk uit.

 

Wat verdient een grondige poetsbeurt? 

  • Stof of was alles af: alle horizontale vlakken, kaders aan de muur, bovenop kasten, bovenop deuren en deurlijsten, je (staande) lampen en lampenkappen, televisie en andere toestellen, muren, prullaria…
  • Verwijder vlekken en vuile vingers van de muren, deurlijsten en lichtschakelaars.
  • Was alle deuren met een zacht sopje.
  • Verwijder spinnenwebben in hoek en kant, op de muren en in de kasten.
  • Poets op, achter en onder items die je gewoonlijk nooit verplaatst: kasten, bankstellen, televisiekasten…
  • Geef de open haard of kachel een poetsbeurt.
  • Zie ook de koelkast, de oven en de diepvriezer zeker niet over het hoofd.
  • Was de gordijnen. Breng ze bij voorkeur naar de stomerij of laat ze wassen.
  • Keer alle matrassen om en laat ze wat luchten.
  • Stofzuig al je matten en klop ze uit: een aloude mattenklopper doet hier wonderen.
  • Was alle stoelen en poten af.
  • Poets alle ramen (schakel hiervoor eventueel poetshulp in).
  • Terwijl je poetst: zet ook ramen en deuren open en laat de warme lentebries door het hele huis waaien.

 

STAP 4 – Onderhouden

 

Doel: Pluk het hele jaar door de vruchten van deze lenteschoonmaak en geniet van een leven met minder stress en meer kwali-tijd.

 

Een heel jaar lang genieten van je lenteschoonmaak? Van het goede gevoel en de ruimte die die je hebt gecreëerd in je huis en in je hoofd? Dat ligt ook voor jou binnen handbereik!

 

Onderhouden is nu de boodschap. Laat niet alles bij elkaar komen tot je geen zin meer hebt om eraan te beginnen. Hou daarom elke dag een beetje ‘grote schoonmaak’.

 

Met deze slimme tips kost dat nauwelijks moeite:

  • Stel niet uit wat je meteen kunt doen. Alles wat je binnen de 2 of 3 minuten kunt doen, pak je meteen aan: breng je spullen na gebruik meteen terug naar hun vaste plaats, laat een toestel dat stuk is meteen herstellen, pak alle to do’s meteen aan.
  • Hou elke avond een korte opruimronde door het huis: 10 minuten volstaan. Verzamel alle losse eindjes in een mand of een doos en breng ze terug naar hun vaste plaats.
  • Samen sta je sterk. Laat alle gezinsleden een handje toesteken. Kinderen kunnen al op vrij jonge leeftijd meehelpen. Stel een taakverdeling op voor je gezin, voor jou en je partner.
  • Koop wat minder (gemakkelijk) spullen. Geef spullen de kans niet om zich opnieuw in je huis op te stapelen en stress en tijdverlies te veroorzaken. Elk item dat je hebt kost geld én tijd. Je moet het aankopen, vervoeren, een plaats geven, afstoffen, wassen, herstellen… Vraag jezelf voor een aankoop af of je het echt nodig hebt. Of ga aan de slag met deze slimme tip: voor elk item dat je koopt, verwijder je er twee (of drie) andere uit je huis.
  • ‘Elimineer’ eens wat vaker (zie ook stap 2). Ga een keer per maand door je huis en verwijder alles wat je uitgelezen hebt, niet meer gebruikt of versleten is…
  • Stel een schoonmaakplan voor je huis op, plan je opruim- en organizing-momenten ook systematisch in je agenda. Zo ben je zeker dat je het niet gaat uitstellen.
  • Maak al je organizing- en opruimmomenten leuk: zet muziek op, doe een schoonmaak-dansje met je bezem…
  • Vergeet ook niet om te genieten van het resultaat van je slimme acties: een beetje tijd investeren levert je nadien minder stress en extra tijd op om met volle teugen te genieten van het leven!

 

 

MAG HET NOG IETSJE MEER ZIJN?

 

Krijg je maar niet genoeg van het lente-schoonmaken, dan kun je ook tijd vrijmaken om deze zaken te organiseren en onder handen te nemen:

  • je papierwerk en je archief
  • je computer
  • je mailbox
  • je gsm of smartphone
  • je auto
  • je handtas
  • je gedachten
  • je budgetzaken

 

 

LEES MEER

 

Lees de artikels van professional organizer en life & business coach Sara Van Wesenbeeck:

 

Lees ook de slimme boeken van Sara:

 

Het handboek voor de spitsuurvrouw - Sara Van Wesenbeeck

  • Meer tips voor het slimmer organiseren van jezelf, je gezin, je tijd, je spullen, persoonlijke administratie en je werk vind je in ‘Het slimme organizing boek’, voor een leven met minder stress en wanord. Bestel hier het boek.

 

 

 

En volg ook Sara’ blog ‘Sara’s L!fesavers’ voor nog meer nuttige en slimme tips.

 

 

CONTACT

 

Ben je op zoek naar meer rust in je hoofd? Naar meer (kwali)tijd? Zoek je slimme oplossingen voor je stapels papier, volle mailbox en teveel aan spullen? Of wil je meer ruimte in je budget? Hoop je eindelijk je plannen te kunnen realiseren of beter te communiceren en leiding te geven? Minder stress en meer grip op je leven, je budget en je werk?

 

Life & business coach, bemiddelaar, trainer en professional organizer  Sara Van Wesenbeeck biedt een opgeruimd antwoord op al je vragen. Ze coacht je met kennis van zaken en doelgericht, enthousiast en discreet bij het managen van jezelf, je leven, je budget en je werk.

 

Contacteer Sara: