Productief thuiswerken met kinderen: Mission (im)possible?!

Productief thuiswerken met kinderen, tips van expert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Wie het kan, is momenteel aan het thuiswerken. Ook grootouders kunnen niet als oppas ingeschakeld worden en dus zit er niets anders op dan te werken terwijl de kinderen thuis zijn. Hoe pak je het aan met (jonge) kinderen die aandacht en zorg nodig hebben? (en die zich niet aan je thuiswerkplannen houden en soms onvoorspelbaar zijn)

Met deze 14 tips kom je al een heel eind:

Productief thuiswerken met kinderen: zo pak je het slim aan

Thuiswerken met je kinderen, op sommige dagen lijkt het wel mission impossible. Toch zit er niets anders op dan de uitdaging aan te gaan. Met een flinke dosis creativiteit, de durf om los te laten en met deze survivaltips bij de hand maak je er een productieve thuiswerkdag van, met zo weinig mogelijk frustraties en stress voor het hele gezin.

1. Ga op tijd naar bed

Je thuiswerkdag begint niet op het moment waarop jij je werkdag start, maar wel de avond ervoor. Geef je slaap de nodige aandacht. Ga met z’n allen op tijd naar bed, want een uitgeslapen gezin is veerkrachtiger en ervaart minder stress. En na een verkwikkende nachtrust krijg je tijdens je thuiswerkdag meer gedaan op minder tijd.

2. Voorzie een aparte werkruimte

Kies een aparte ruimte waar je je kan terugtrekken: een eigen kantoor, of een plek in de slaapkamer, in het tuinhuis op zolder. Als je daar bent, ben je aan het werk en mag je niet gestoord worden. Communiceer dit ook aan je kinderen en vraag iedereen om zich aan deze afspraak te houden.

3. Bespreek de verwachtingen

Structuur en afspraken zijn belangrijk, ook al heb je je dagschema’s al na enkele dagen thuiswerken het raam uit gegooid. Zit elke ochtend even samen met het gezin en bespreek de verwachtingen en ankerpunten voor de dag. Zo weten alle gezinsleden waar ze aan toe zijn en kun je hun er aan deze afspraken herinneren als het even uit de hand loopt.

4. Maak afspraken met je collega’s

Bepaal in overleg met je collega’s wat de werkdoelen voor de dag of de week zijn.

  • Wat moet écht klaar zijn?
  • Wat kan nog even wachten?
  • Wat is haalbaar, ook voor wie moet thuiswerken met de kinderen.
  • Verdeel de taken.

Deze afspraken bieden je een leidraad bij het bepalen van je eigen prioriteiten en helpt om je werkdag niet overvol te plannen.

5. Zet een beurtrol op met je partner

Spreek met je partner af dat hij/zij in de voormiddag voor de kinderen zorgt en jij in de namiddag. Dat geeft jullie de ruimte om enkele uren gefocust door te kunnen werken.

6. Werk als je kind rust

Heb je geen partner of zijn je kinderen nog te klein, dan zit er wellicht niets anders op dan je meest productieve momenten te plannen als je kinderen aan het rusten zijn:

  • werk ’s morgens vroeg als iedereen nog in dromenland is
  • werk tijdens het middagdutje
  • of ’s avonds als je bengels naar bed zijn.

Zorg dat je in die korte tijdsblokken zo gefocust mogelijk kan werken. Alle stoorzenders, zoals je smartphone, gaan dus uit.

7. Plan één concentratiemoment in

Tracht elke thuiswerkdag minstens één concentratiemoment in te plannen. Bijvoorbeeld één uur waarop niets of niemand je mag storen. Het is de enige manier om taken écht afgewerkt te krijgen en je thuiswerkdag niet enkel met losse eindjes te eindigen.

8. Maak een ‘low-energy-taken’-lijst

Lijst de taken op die je kunt afhandelen op momenten waarop je niet volledig geconcentreerd en gefocust kunt (door)werken, of wanneer je energiepeil, na de zoveelste huilbui van je kind, wat lager is.

Zelfs enkele kleine zaken afwerken, draagt bij tot een geslaagde thuiswerkdag.

9. Werk samen met je kinderen

Stel co-work-tijden in waarop jij aan het werk bent en je kinderen tegelijkertijd hun huiswerk maken of knutselen (zonder dat ze daarbij jouw hulp nodig hebben) of met de hoofdtelefoon op een leerrijke tv-serie bekijken.

Stel samen een lijst op met activiteiten die je kinderen graag doen en die ze zonder jouw assistentie kunnen afwerken.

10. Neem je (werk)pauzes samen met het gezin

Om productief te kunnen zijn, zijn pauzes onontbeerlijk. Ontspan, lach en beweeg samen met het gezin. Ga eens goed uit de bol. Zing luidkeels mee met de radio. Beweeg en zoek de buitenlucht op. Het is een uitlaatklep voor iedereen en het is goed voor je brein dat daarna weer productief aan het werk kan.

11. Voorzie ‘kinderopvang’

Wees gerust, ook deze tip is corona-proof. Zet grootouders, ooms en tantes, vrienden of de scoutsleiding in om online iets voor en met je kinderen te organiseren: verhaaltjes voorlezen, dansles of een gezamenlijke work-out, toneel spelen, knutselen, een woonkamer-kamp bouwen, spelletjes spelen… Ook de televisie kun je gerust, zonder schuldgevoel, af en toe als ‘opvang’ inzetten.

12. Zorg voor een Plan B

Altijd goed om een reserveplan achter de hand te hebben. Maak vooraf een lijst met ‘hulplijnen’ die je in geval van nood kan inzetten: Kan een collega even voor jou inspringen of een taak overnemen? Wie of wat elke extra ‘hulplijn’ kan inzetten om je kinderen in geval van nood rustig te krijgen?

13. Beloon jezelf en je gezin

Zelfs al was je thuiswerkdag in jouw ogen geen succes, dan toch waren er beslist geslaagde momenten. Evalueer de thuiswerkdag samen met je gezin en voorzie een beloning voor al jullie ‘successen’, hoe klein ook. Een beloning motiveert om het volgende keer minstens even goed of zelfs nog beter te doen.

14. Blijf optimistisch

Als je thuiswerkdag ondanks al je voorbereidingen, mooie plannen en opgewekte acties toch nog ‘een rommeltje’ was, laat je schouders dan niet hangen. Denk aan al die keren waarop het wél goed liep. En bedenk dat dit een tijdelijke situatie is waaruit je heel wat kan leren. Morgen is er weer een nieuwe dag en een nieuwe kans om er opnieuw en vol goede moed in te vliegen!

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar!

Online coaching? Het kan bij Barking Dogs!

  • Een leefbaar evenwicht vinden tussen werk en je privéleven?
  • Slimmer thuiswerken (met kinderen)?
  • Je stress beter leren hanteren?
  • Grip op je agenda krijgen?
  • Een oplossing vinden voor je stapels papier en rommel?
  • Grip op je mailbox krijgen?
  • Meer efficiëntie in je leven of op je werkplek realiseren?

Barking Dogs en life & business coach, erkend bemiddelaar, professional organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck en haar team coachen je om dit duurzaam te kunnen hanteren en managen:

  • thuis
  • en op je werkplek.

Pak je onafgewerkte zaken eindelijk aan. Dat kan ook via online coaching.

Pak eindelijk je onafgewerkte zaken aan

  • Bekijk wat Barking Dogs voor jou kan betekenen.
  • Contacteer Barking Dogs hier (een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis).

We bijten niet!

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek en Het slimme budgetboek en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Unsplash