Té druk? Ga in 2019 aan de slag met je échte to-dolijst!

Druk? Ga aan de slag met je échte to-dolijst. Tips van life & business coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Is hollen door het leven de enige sport die je beoefent? Doe je aan laptop-lunchen en multitasken in de hoop elke dag nog wat extra tijd te winnen? Lijkt je leven één langgerekt ‘spitsuur’? Dan is het hoog tijd om de drukte in jezelf te temmen en de regie van je leven weer in handen te nemen.

Ga aan de slag met je échte to-dolijst

Ga aan de slag met de ‘échte to-dolijst’ die ik voor je opgesteld heb (en die je ook in de bijlage ‘De Gouden Jaren’ in De Standaard kunt lezen) en win veel tijd:

o Leer de kunst van het stoppen

‘Druk zijn’ is een valkuil, het stopt nooit. Zet een deadline op je drukke periodes. Leef niet langer met de illusie dat je extra minuten en seconden kunt winnen door altijd maar door te gaan. Creëer daarvoor een stoproutine en bouw herstelmomenten in, ook en vooral op de drukste dagen: bouw (actieve) pauzes in, zet na ieder uur werken je verstand altijd even op nul, doe niet aan laptop-lunchen maar ga samen met je collega’s een hapje eten, neem je vakantie op.

Na je pauzes, kort of lang, werk je met meer aandacht, kun je meer doen op minder tijd én ervaar je tegelijkertijd innerlijke rust. Verlies dus (schijnbaar) tijd om heel wat tijd te winnen. Dàt is de (en een) kunst!

o Bewaak je slaap

Een geslaagde dag, met grip op je tijd en zonder stress begint niet op het moment dat je opstaat of op kantoor toekomt, maar lang daarvoor. Een goede nachtrust is dé sleutel tot succes voor een optimale dag. Een gezonde slaap is niet alleen goed voor je gezondheid, maar helpt ook om spitser, creatiever, opgewekter en productiever te zijn.

Zo slaap je voortaan als een roos:

  • Verlaat je werkplek zonder losse eindjes: maak op het eind van je werkdag een to do-lijst.
  • Creëer een avondritueel waarin je ‘stoppen-met-hollen’ een plaats geeft.
  • Vermijd schermactiviteit ruim een uur voor het slapengaan en slaap gemiddeld 8 uur per nacht.
  • Sta zoveel mogelijk op dezelfde tijd op en ga op dezelfde tijd naar bed, ook als het weekend of vakantie is.

Een gezonde nachtrust, daar pluk je van de ochtend tot de avond de vruchten van.

o Bepaal je prioriteiten en durf keuzes te maken

Er komt tijdens de (werk)dag heel wat op je af. De kunst bestaat erin om keuzes te maken, om te schrappen en te minderen. Ga voor het belangrijkste en laat al de rest (even) los. Zal de wereld vergaan als jij de schaar zet in het aantal taken, of als je de duur en de lengte ervan aanpast?

Door genoegen te nemen met minder, ben je heus geen minder goede werknemer, collega of baas, maar je krijgt er wel (innerlijke) rust en meer tijd voor in de plaats. Aan jou de keuze.

o Neem me-time

Maak ook van je eigen welzijn een prioriteit en vergeet niet om ook tijd te maken voor jezelf. Sporten, lezen, een uitje met vrienden of met je partner… Me-time is belangrijk om je batterijen in deze drukke tijden op te laden zodat je het hoofd kunt (blijven) bieden aan de vele uitdagingen van je actieve leven.

o A (wo)man needs a plan

Tijd vinden is één van de grootste uitdagingen in je drukke bestaan. Maak een plan, dat is essentieel als je jezelf, je werk en ook je tijd wil kunnen managen. In de (schijnbare) beperking van een plan ligt je vrijheid, op het werk en ook in je vrije tijd.

Met een goede planning ben je de ‘tijdvreters’ altijd een stap voor, kun je slim aan de slag met je tijd, afspraken en taken en ben jij meester over je tijd (en niet de anderen). Met een plan bewaak je je tijd en zul je er lekker veel van hebben.

Je tijd juist kunnen inschatten, is een van de belangrijkste sleutels van goed time management. Toch overschatten we onszelf al te vaak als het op tijd aankomt. Meestal plan je te weinig tijd in voor je taken en to do’s en lijkt je agenda aan het eind van de dag meer op een slagveld dan op een strak opgesteld bataljon van taken en afspraken die elkaar in vlotte pas opvolgen.

o Stop met multitasken

Focus op monotasken, niet op multitasken. Besef dat je brein niet gemaakt is om te multitasken: je werkt op halve kracht, je wordt er almaar slechter in en je stressniveau is hoog.

Doe voortaan één ding per keer en je zult meer voor elkaar krijgen dan je ooit voor mogelijk hield. Begin je monotask-routine bijvoorbeeld met deze eenvoudige tip: eet en doe alleen dat, zit ondertussen niet te mailen of te telefoneren.

o Focus

Werk aandachtiger, geconcentreerd en gefocust. Durf jezelf gedurende langere tijdsblokken los te koppelen van het internet of van je smartphone, bijvoorbeeld elke dag bij de start van je werkdag. Dat helpt om taken écht en snel afgewerkt te krijgen en al je doelen en deadlines vlot te halen en je voor 100 procent te kunnen concentreren op wat écht belangrijk is.

o Zeg wat vaker ‘nee’

‘Ja’ maakt je leven drukker en je agenda voller, totdat je verzuipt in het werk en in een stapel taken die voor jou geen prioriteit hebben. Baken af: zeg ook eens ‘nee’ als het er niet meer bij kan.

o Bedwing je perfectionisme

Laat ‘mevrouw of mijnheer ‘Té Perfect’ thuis. Probeer uitstekend werk na te streven, geen perfect werk. Focus op wat realistisch is in plaats van wat ideaal is. Verander ‘moeten’ door ‘willen’.

o Geef je sleutelbos een vaste plaats

Loop je ook de hele dag te zoeken naar je sleutelbos (en je andere spullen), vooral op die momenten waarop je geen seconde tijd meer over hebt? Of is ‘spullen verplaatsen’ een fulltime job geworden? Gek kun je ervan worden. Bovendien is het tijdverspilling en dat is zonde.

Je spullen slim managen doe je zo:

  • Haal minder spullen in huis
  • Geef alle spullen voortaan een vaste plaats
  • en – zeker niet vergeten – leg alles na gebruik meteen terug op die plaats.

Zo hoef je nooit meer te zoeken naar je spullen en win je zeeën van tijd.

o Vertraag je pas

Vertraag je pas en stap – letterlijk – wat trager door het leven: ben je vanbuiten rustig, dan ben je dat vanbinnen ook.

o Vier je successen

Vier je successen – je doelen én tussendoelen die je hebt bereikt – en hou ze bij in een ‘succesboekje’ dat je geregeld herleest. Je successen eren en jezelf ervoor belonen geeft je dat extra duwtje in de rug om gezwind én happy door te gaan!

Meer tips? Lees mee in De Standaard

Tips om sociale jetlag aan te pakken van life & business coach, personal organizer, auteur Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.beJe vindt deze blogpost ook in de bijlage ‘De gouden jaren’ bij De Standaard en op de blog lifestyletips.be waarvoor ik guestblogger ben.

 

 

 

Maak van dit jaar je beste ooit. Realiseer het samen met Barking Dogs!

Je (goede) voornemens eindelijk écht waarmaken? Een oplossing vinden voor je tijdgebrek en stapels papier en rommel? Meer efficiëntie op je werkplek realiseren? Een betere work-life balans creëren?

Barking Dogs en life & business coach, erkend bemiddelaar, professional organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck en haar team helpen je met plezier – én met snel en blijvend resultaat – verder, thuis en op je werkplek.

Pak je onafgewerkte zaken eindelijk aan. Zo wordt dit jaar zonder twijfel je beste jaar ooit!

Contacteer Barking Dogs

  • Bekijk hier wat Barking Dogs voor jou kan betekenen.
  • Contacteer Barking Dogs hier (een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis).

En, we bijten niet!

 

Life & business coach, professional organizer, mediator, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck - barkingdogs.beOver de auteur: Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(Deze blogpost van Sara Van Wesenbeeck werd voor het eerst gepubliceerd op 24 juli 2015)
(© Illustratie: shutterstock.com – nrey)