Meer gezond op je bord voor minder geld: het kàn!

Elke week deelt life & business coach, senior professional organizer en auteur Sara Van Wesenbeeck haar beste tips en adviezen in haar rubriek ‘Gezond’ in de krant Deze Week. En in de editie van deze week focust ze vooral op gezond eten, want wie gezond wil leven, let ook op zijn voeding. Maar voeding kan best een grote hap uit je budget nemen.

Met deze nuttige tips van life coach Sara Van Wesenbeeck (en auteur van onder meer ‘Het slimme budgetboek’) kies je in de winkel voor gezond én houd je tegelijkertijd de vinger op de knip. Twee vliegen in één klap!

Meer gezond in je winkelkar voor minder geld: 16 tips

Meer gezonde voeding in je winkelkar voor minder geld - tips van life coach en senior professional organizer Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

 1. Slim shoppen begint al voor je in de winkel bent: stel thuis een gezond weekmenu op. Dat helpt om gezonder te eten én om niet te veel aan te kopen. Ga in je voorraadkast en diepvriezer na wat je nog kunt opgebruiken. Hou alle weekmenu’s bij in een boekje – handig als je het druk hebt of een keer geen inspiratie (voor gezond eten) hebt.
 2. Op basis van je weekmenu stel je een boodschappenlijst op en in de supermarkt koop je enkel wat op je lijst staat. Dit is een afdoend middel tegen (veel) impulsaankopen.
 3. Doe je boodschappen vroeg op de dag. Met een fris en leeg hoofd zul je gezondere en goedkopere keuzes maken en veel makkelijker aan de verleiding van het impulsieve kopen kunnen weerstaan.
 4. Ook tijdsdruk kost geld. Snelsnelsnel door de supermarkt hollen, is een grote centenvreter. Op zulke momenten laad je je winkelkar (bom)vol zonder er bij na te denken en komt ook ongezonde voeding makkelijker in je winkelkar terecht.
 5. Beperk het aantal winkelbezoeken, want hoe vaker je naar de winkel gaat hoe meer je zal kopen en uitgeven.
 6. Vermijd afleidingen: ga niet met een lege maag shoppen, laat je kinderen thuis, loop niet te telefoneren terwijl je je inkopen doet.
 7. Spreek met je kinderen af dat ze geen (ongezonde) extra’s krijgen als ze mee boodschappen doen – even doorbijten is de boodschap.
 8. Neem een kleinere winkelkar of een winkelmandje, daar ga je minder makkelijk van alles en nog wat in verzamelen.
 9. Denk twee keer na voor je een product in je (kleine) winkelkar laadt. Is het goed voor je gezondheid of koop je het enkel omdat je er op dat moment zin in hebt?
 10. Vergelijk de kiloprijs en koop het goedkoopste product.
 11. Ga in de supermarkt eens wat vaker door de knieën, want onderaan in de rekken vind je de goedkoopste producten.
 12. Maak gebruik van de snelverkoop. Heel wat verse producten moeten op zaterdagnamiddag de deur uit omdat de winkels op zondag gesloten zijn. Hou de snelverkoop in de gaten, misschien zit er wel iets gezonds tussen wat op je weekmenu staat.
 13. Weet dat bereide producten en kant-en-klaarmaaltijden doorgaans ongezonder en duurder zijn dan verse basisvoedingsmiddelen.
 14. Laat je niet verleiden door getallen en percenten die je veel beloven, of door het woord ‘GRATIS!’. Voor dat woord ga je steevast door de knieën, maar besef wel dat aan ‘gratis’ vaak een verborgen prijskaartje hangt en dat je zo ook makkelijker ongezonde producten koopt en er meer van gaat eten.
 15. Koop seizoensproducten, die zijn goedkoper omdat de aanvoer dan groter. Bovendien zijn ze verser en hebben ze een grotere voedingswaarde. Hang een groenten- en fruitkalender (zoals die van VELT) op in de keuken, zo weet je het hele jaar door met welke (seizoens)groenten en -fruit je gezonder en goedkoper af bent.

Extra tip: 3 halen, 2 betalen: niet zo gezond

Door op een aanbod met korting in te gaan, heb je vaak een ander product dat gezonder of goedkoper is, niet gekocht. En hoe meer je van een (ongezond) product in huis hebt, hoe meer je er ook van gaat eten (én des te sneller je dus terug naar de winkel moet om je voorraad weer aan te vullen).

De gezonde tips van Sara Van Wesenbeeck, ook in Deze Week

Je vindt het artikel ‘Gezond kopen, gezond eten’ ook in Deze Week van 10 januari, de krant die elke woensdag gratis bij elk Vlaams gezin in de brievenbus valt.

Maak van dit jaar je beste ooit, samen met Barking Dogs. We bijten niet!

Maak van dit jaar je beste ooit! En maak àl je goede voornemens waar. Realiseer het samen met Barking Dogs en life & business coach, bemiddelaar, personal organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck.

Barking Dogs coacht managers, executives, ondernemers, spitsuurvrouwen, spitsuurprofessionals, gezinnen en individuen. We zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.

Barking Dogs werkt op maat en met kennis van zaken!

De diensten van Barking Dogs waarmee jij van dit jaar je beste ooit maakt:

Contacteer Barking Dogs. Een eerste kennismakingsgesprek is gratis.

En, we bijten niet!

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Afbeelding: Shutterstock