Je eindejaarsbudget in balans

De ‘budget-kater’, ken je hem ook? Je kunt hem in januari tegenkomen als de feestdagen achter de rug zijn en je volgegeten en uitgefeest bent en je portemonnee leeggekocht is. Tja, het eindejaar is traditioneel niet alleen een erg drukke, maar ook een dure periode.

Hoe kun je voorkomen dat je in de drukte van de feestdagen te veel geld gaat uitgeven en je bij het begin van het nieuwe jaar dat ‘beest’ tegenkomt?

Pak het slim aan met mijn 11 L!fesavers.

1. Leg een eindejaarsbudget vast

De eindejaarsperiode is een dure tijd. Als je niet meer wilt uitgeven dan je hebt gepland, is het handig dat je vooraf een budget maakt: bepaal hoeveel je wil uitgeven aan cadeaus, eten, kleren… Zo kom je niet voor grote (financiële) verrassingen te staan.

Vind je het moeilijk om de grootte van dit budget te bepalen? Hou dan dit jaar al je uitgaven bij in een notitieboekje. Noteer àlles, van kleine tot grote uitgaven. Noteer ook waaraan je het geld hebt uitgegeven. Zo krijg je een beeld van je grootste centenvreters en kun je makkelijk bepalen waaraan je volgend jaar wat minder geld wil uitgeven.

2. Maak een boodschappenlijstje

Voor je naar de winkel gaat, maak je een lijstje. Een feestmaal klaarmaken? Stel eerst het menu samen, noteer de ingrediënten en de hoeveelheden. Kijk voor je naar de winkel gaat ook eerst even in je voorraadkasten. De spullen die je daar aantreft hoef je alvast niet meer te kopen. Koop in de winkel alleen wat op je lijstje staat. Maak zeker ook een boodschappenlijstje voor als je geschenken of kleren gaat kopen. Je zult heel wat minder impulsaankopen doen en dat is goed voor je portemonnee.

3. Betaal cash

Laat je bankpas of kredietkaart thuis want daarmee zul je al te makkelijk geld uitgeven. Reden: je voelt de ‘betaalpijn’ niet. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat we bij het uitgeven van cash geld in onze hersenen een gewaarwording voelen die je kunt vergelijken met pijn. Wil je minder geld uitgeven, betaal dan met cash geld. Nog een voordeel voor wie niet met de kredietkaart betaalt: de maand erop zul je een pak minder stress hebben als de rekening volgt.

4. Hergebruik je feestkledij

Orden je kleerkast en je zult heel wat ‘ontdekkingen’ doen, outfits die je bijna nooit draagt en waar je dit jaar met Kerst en Nieuw zeker de show mee kunt stelen. Voeg er een nieuw mooi accessoire aan toe en je outfit ziet er zonder twijfel origineel en als nieuw uit.

5. Wacht met het kopen van kleren tot de koopjesperiode begint

Weersta aan de verleiding om nu al nieuwe outfits te kopen. Over slechts enkele weken kun je dezelfde spullen aan sterk verminderde prijzen aanschaffen.

6. Hergebruik je kerstversiering

Wat niet stuk is, kun je gerust opnieuw in de kerstboom of in en om het huis hangen. Moet je toch enkele nieuwe dingen aanschaffen omdat ze stuk zijn, koop dan bij voorkeur duurzame zaken en energiezuinige spullen zoals LED-lampjes voor in de kerstboom.

7. Verstuur e-mail-kerstkaarten

Die zijn gratis en je kunt er bovendien ook een persoonlijke toets aan geven. Ontwerp je e-mailkaarten ruim voor de Kerst, dan kun je die to do alvast van je lijstje schrappen en heb je meer tijd om volop te genieten tijdens de eindejaarsperiode.

8. Koop je geschenken voortaan het hele jaar door

Begin meteen na de eindejaarsperiode met het opstellen van een lijst met geschenkideeën. Hou het hele jaar door ogen en oren open: vertelt je moeder over een boek dat ze zo graag eens wil lezen, heeft je partner een nieuwe hobby, hebben je kinderen iets nodig dat je ook als geschenk aan hen kunt geven… noteer het allemaal en leg in de loop van het jaar een voorraadje aan. Koop je cadeaus bij voorkeur tijdens de koopjesperiode of in de aanbieding. Je spreidt de kostenlast en je zult de dagen voor Kerst en Nieuw niet besluiteloos door de winkels moeten hollen en (dure) impulsaankopen en lange wachtrijen kunnen vermijden.

9. Koop niet voor iedereen een geschenk

Spreek met je genodigden af dat je voor Kerst of Nieuw elk één cadeau geeft. Laat een ‘onschuldige hand’ vooraf bepalen wie voor wie koopt en bepaal hoeveel het geschenk gemiddeld mag kosten. Een actie die je heel wat geld (en tijd) opbrengt.

10. Geef een ‘groepsgeschenk’

In plaats van voor elk familielid apart een (duur) geschenk te kopen, kun je een ‘groepsgeschenk’ geven: een gezelschapsspel, een familie-abonnement voor de dierentuin…

11. Maak zelf je geschenken

Geef zelfgebakken koekjes als geschenk, maak flessen met kruidenazijn, geef een bon voor een aantal door jou aan huis bereide maaltijden of gratis babysitbeurten (een geschenk dat een drukbezette mama of papa zeker zal appreciëren), of een bon voor hulp bij klusjes… Origineel, recht uit het hart én goedkoop.

Maak van dit jaar je beste ooit met Barking Dogs coaching

Maak van dit jaar je beste ooit met Barking Dogs coaching! Zo bereik je al je doelen en creëer je een leven met minder stress en meer tijd voor datgene wat er echt toe doet.

Neem hier contact op met Barking Dogs voor een gratis kennismakingsgesprek.

We bijten niet!

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(Deze blogpost van life & business coach, professional organizer en auteur Sara Van Wesenbeeck werd voor het eerst gepubliceerd op 18 december 2013)