Me-time, een must

Tijd voor jezelf is belangrijk. Me-time laadt je batterijen op, zorgt dat stress geen vat op je heeft en brengt rust in je hoofd. Het helpt om te ontspannen, los van alle verplichtingen en tijdsdruk.

Ook spitsuurvrouwen kunnen me-time goed gebruiken, maar nemen er meestal geen of te weinig.

Neem eindelijk tijd voor jezelf en voel je beter in je vel met mijn adviezen (je vindt ze deze week ook in mijn artikel in de krant Deze Week).

Me-time, een must

1. Geef het prioriteit

Als drukbezette moeder of vrouw heb je wellicht weinig tijd voor jezelf, want als er niet genoeg tijd overblijft om alles rond te krijgen, schiet je me-time er het eerst bij in.

Néém me-time. Het is geen luxe, maar noodzaak. Geef het prioriteit, want iedereen wordt er beter van.

2. Weg met het schuldgevoel

Ook jij hebt recht op tijd voor jezelf. Toch kan schuldgevoel behoorlijk aan je knagen als je tijd voor jezelf neemt. Want terwijl jij jezelf gaat ontspannen, laat je je partner alleen of zijn je kinderen bij de oppas, en dat voelt niet goed. Als je hieraan toegeeft, zul je nooit tijd voor jezelf nemen.

Me-time is goed voor jou, en voor de anderen. Neem die gedachte mee als schuldgevoel weer eens aan je begint te knagen.

3. Maak een verwen-lijst

Stel een lijst op met dingen die je leuk vindt om je me-time aan te besteden. Wat wil je het liefste doen, waarmee kun je jezelf verwennen, waar haal je energie uit?

Maak je persoonlijke wensenlijst en kies je favoriete activiteiten. En onthoud: niets moet, alles mag! Deze lijst met geniet momenten kun je uiteraard blijven aanvullen.

4. Plan het in

Noteer je me-time in je agenda en plan haar meteen voor lange tijd op voorhand in, bij voorkeur op een vaste dag. Zo wordt het een (wekelijkse) vaste afspraak met jezelf – en die is even belangrijk dan een afspraak met je baas of met een klant. Eens je me-time in je agenda staat, kun je ook een oppas voor de kinderen vastleggen.

5. Leer los te laten

Neem jezelf voor om je me-time niet te laten ‘vervuilen’ door je to do’s of gedachten en zorgen op en over het thuisfront. In het begin zal het best wennen zijn om los te laten, maar als je je bewust focust op jezelf en de weldoende effecten van je me-time, zul je ten volle kunnen genieten en je batterijen kunnen opladen.

6. Minder is meer

Is het voor jou niet haalbaar om elke week een uur of twee me-time te nemen? Geen nood. Misschien lukt het wel één keer om de 14 dagen. Of elke dag 10 minuten. Dat is in elk geval beter dan niets.

7. Me-time is heilig

Laat niets of niemand aan je me-time komen. Laat je gezinsleden die tijd niet inpikken. Je kinderen moeten weten dat je persoonlijke tijd ‘heilig’ is. Je kunt bijvoorbeeld wel met hen afspreken dat je na je me-time samen iets leuks gaat doen, bijvoorbeeld voorlezen, een spelletje doen of koekjes bakken. Dan plukt iedereen er de vruchten van.

8. Me-time ligt ook in een klein hoekje

Weet dat er altijd wel ergens tijd te vinden is die je voor jezelf kunt reserveren, bijvoorbeeld even wegdromen of een goed boek lezen in de wachtkamer bij de dokter, ’s ochtends een kwartier of halfuur eerder op dan je huisgenoten om de krant te lezen of wat langer te douchen of vul een afgezegde afspraak in met tijd voor jezelf.

Voortaan heb je geen excuus meer om geen tijd voor jezelf te nemen.

Lees meer in ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’

Life & business coach, professional organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck schreef ook ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’. Bestel het boek hier.

Personal coaching voor spitsuurvrouwen

Ben je ook een spitsuurvrouw die vele ballen tegelijk in de lucht moet houden, die een drukke baan met een gezin en druk sociaal leven combineert?

Met de personal coaching van Barking Dogs:

  • combineer je voortaan vlot al je rollen,
  • vind je rust en evenwicht en tijd voor jezelf,
  • houd je weer tijd over voor datgene wat er echt toe doet
  • én word je weer regisseur van je leven!

Start nu een coachingstraject op maat op.

Contacteer Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En… we bijten niet.

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is personal coach, erkend conflictbemiddelaar, expert life- en budgetmanagement, organizing expert, spreker en auteur. Ze coacht spitsuurvrouwen, managers, executives, ondernemers, artsen, schooldirecteurs, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van 5 bestsellers waaronder Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor gelukkig, gezond en prettig leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.