Handleiding ‘nietsdoen voor de drukbezette m/v’

Geef toe, als spitsuurvrouw of spitsuurman vind je het ongetwijfeld héérlijk om even geen verplichtingen te hebben, om af en toe eens lekker ‘niets’ te moeten. Maar ‘lege tijd’ creëren, daar is je hoofd het wellicht nog niet mee eens: je vindt het egoïstisch en onverantwoord, je voelt je schuldig, het is not done.

Druk zijn en druk doen voelt veel comfortabeler en dus laat je het bij het oude. In je drukke leven is het erg moeilijk om te switchen van heel druk of té druk naar helemaal niets – dat ondervind je wellicht ook aan den lijve op je vrije dagen of bij de start van je vakantie (heb jij het druk of té druk? Doe hier de zelftest).

Toch is het goed om te rusten na gedane arbeid. Wist je dat je soms meer kunt bereiken met niets doen dan met handelen? Stap geregeld even uit de ratrace, leg je brein even stil, dat maakt je mentaal gezonder.

Handleiding nietsdoen voor de drukbezette M/V

Geen idee hoe je nietsdoen ook in je leven kunt introduceren en er een goede gewoonte van kunt maken? Met deze handleiding lukt het je zeker:

1 – Zet je schuldgevoel opzij

Omdat je vindt dat je druk bezig moet zijn, kun je niet meer gewoon rondhangen zonder ‘iets’ omhanden te hebben of een doel te moeten bereiken. Zet je schuldgevoel opzij, het is een eerste belangrijke stap op weg naar het nietsdoen.

2 – Niets moet, alles mag

Zodra je die knop omgezet hebt, kun je ongedwongen nietsdoen. Neem even alle zaken door die je niet moet en niet doet, en geniet van het niet-moeten.

3 – Neem een vast moment of een vaste dag als nietsdoenmoment

Dat helpt om het nietsdoen een plaats in je leven te geven. Zo is de zondag, of vandaag 1 mei, een dag waarop nietsdoen wat makkelijker is. Iederéén doet het dan immers wat rustiger aan, je zult minder makkelijk gestoord worden en dat helpt om deze dag uit te roepen tot jouw ‘doe niets’- dag.

4 – Bepaal hoe lang je ‘niets’ wilt doen

Trek tijd uit om niets te hoeven. Als je deze momenten niet vastlegt in je (drukke) agenda, komt het er niet van. Bepaal voor jezelf hoe lang je ‘niets’ wilt doen – een halfuur, elke week een halve dag, een hele zondag, een weekend, een jaar – en zorg dat je tijdens die momenten geen afspraken of andere verplichtingen hebt.

Blokkeer je nietsdoenmomenten in je agenda en noteer het als ‘grote kei’ in je agenda – voor een spitsuurvrouw of -man is dit de slimste manier om het echt een plaats in je leven te geven.

5 – Gebruik een wekker

Het klinkt wellicht vreemd om een wekker te zetten (bijvoorbeeld op je smartphone) als je niets gaat doen, maar de wekker zorgt ervoor dat je onbekommerd en ten volle van het nietsdoen kunt genieten en dat je niet de hele tijd op de klok moet kijken tot je nietsdoen-tijd voorbij is.

6 – Kies een rustige plek

Waar is het goed toeven, waar ben je ver weg van de dagdagelijkse drukte? In je slaapkamer, in bad, op zolder? Maak die plek gezellig als je dat leuk vindt: zorg voor (geur)kaarsen, een warmwaterkruik of een warme deken. Kies een plek waar je je comfortabel voelt en tot rust kunt komen.

7 – Ontkoppel je stoorzenders

Zet je smartphone en computer uit, tenzij je tijdens het nietsdoen je mails wilt lezen of op Facebook wilt zitten… Het werkt ook andersom: nietsdoen helpt echter om ook van dit soort ‘verplichtingen’ afstand te nemen. Zorg dus dat je niet gestoord wordt en schakel je stoorzenders uit.

8 – Breng je omgeving op de hoogte

Als je niet gestoord wilt worden, zul je zeker ook mensen uit je omgeving op de hoogte moeten brengen van het feit dat jij even ‘niets’ doet.

9 – Begin klein

Het is altijd slim om een nieuwe goede gewoonte stap voor stap op te bouwen. Meteen een vol uur nietsdoen als je het niet gewend bent, zal je geen voldoening geven. Begin klein, bijvoorbeeld elke dag drie of vijf minuten. In het begin zal dat vermoedelijk al een hele uitdaging zijn. Bouw het op als je er klaar voor bent.

10 – Leer je kinderen dat nietsdoen oké is

Jong geleerd is oud gedaan.

11 – Zorg na het nietsdoen voor een rustige overgang naar je normale activiteiten

Om nog lang te kunnen nagenieten van je ontspannen ik, hervat je in een rustige pas je normale activiteiten. Ga je niet meteen weer haasten en probeer de innerlijke rust een tijdje vast te houden.

Lees meer

Het handboek voor de spitsuuvrouw - Sara Van Wesenbeeck

Maak van dit jaar je beste ooit! Contacteer Barking Dogs (we bijten niet)

Wil je ook vaker niets doen om daarna des te productiever en creatiever te kunnen zijn, maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Of wil je je doelen (op je werkplek en/of in je privéleven) met succes bereieken?

Laat je coachen door Barking Dogs en life & business coach, conflictbemiddelaar/mediator, organizing expert, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck en maak je goede voornemens waar!

We helpen je met plezier – én met kennis van zaken – op weg naar een leven met minder stress, meer evenwicht en veerkracht en meer tijd voor datgene wat er echt toe doet.

Contacteer Barking Dogs.

We bijten niet!

 

Over de auteur: Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Shutterstock – Fotovika