Zo leer je je kinderen helpen in het huishouden: 8 eenvoudige tips

Zo leer je je kinderen helpen in het huishouden: 8 eenvoudige tips - expert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Help, mijn kinderen verroeren geen vin!

Wellicht koester je, zoals veel ouders, de wens dat je kinderen hun steentje bijdragen aan het huishouden, maar daar lijkt in het drukke leven van je gezin niet altijd tijd voor te zijn. En ook nu je een lange periode noodgedwongen ‘in je kot’ doorbrengt, krijg je ze niet in beweging. Je fantastische organisatiesystemen missen hun effect. Je kinderen verroeren geen vin.

Je hebt het al bijna opgegeven en je bent al aan het berusten in het feit dat je tot het einde der tijden de vuile was van de grond zult moeten oprapen, het speelgoed aan de kant moet leggen, altijd en overal de lichten uit moet doen en zult moeten blijven zeuren.

Maar wanhoop niet. Kinderen krijg je best in beweging, maar je zult wat tijd en energie moeten steken in het veranderen van gedrag en gewoontes, zowel bij je kinderen als bij jezelf.

Leren van nieuwe vaardigheden

Door je kinderen in het huishouden te laten helpen, hun taken te geven en daar een goede gewoonte van te maken, geef je vaardigheden mee waar ze de rest van hun leven de vruchten van zullen plukken.

Je kinderen zien er wellicht het nut niet van in en laten dat wellicht ook luid en duidelijk horen, maar besef dat het de tijd en inspanning waard is om je kinderen bij het huishouden te betrekken. Al was het maar om deze redenen:

 • ze worden veel zelfstandiger
 • ze leren nieuwe vaardigheden
 • je geeft hun verantwoordelijkheid
 • ze doen succeservaringen op en dat geeft hun vleugels
 • en je geeft hun waardevolle tools mee voor hun verdere leven.

Het enige dat je nu nog rest, is je kinderen in beweging krijgen.

8 tips om je kinderen te laten helpen in het huishouden

Hoe laat je je kinderen helpen bij huishoudelijke taken zodat jouw rugzak wat lichter wordt en jullie veel meer tijd hebben voor quality time? Hier zijn alvast 8 nuttige en eenvoudige tips.

Houd alvast dit in het achterhoofd: deze periode biedt kinderen ook de kans om andere dingen te leren, zoals leren koken, poetsen, het gras maaien. En wat ze nu kunnen oefenen en in de vingers krijgen, komt ook ‘later’ goed van pas.

1. Geef het goede voorbeeld

Daar moet je geen woorden aan verspillen. Gewoon dóén is de boodschap en je ‘goede voorbeeld’ consequent op dezelfde manier blijven herhalen. Dien het op met een glimlach en er zal een dag komen dat je kinderen je gaan kopiëren, net alsof ze het zelf bedacht hebben. Halleluja, je doel is bereikt!

2. Jong geleerd is oud gedaan

Jonge kinderen staan vaak te trappelen om jou te helpen. Geef hun die kans en blijf niet denken dat je het zelf sneller en beter kunt. Laat hen al op jonge leeftijd proeven van verschillende huishoudelijke taken, maar kies ze wel op maat van hun leeftijd en capaciteiten. In de kleuterklas helpen ze de juf ook bij het opruimen, waarom zouden ze het thuis dan niet doen?

3. Neem de taken niet van hen over

Gaat het niet snel genoeg naar je zin? Vind je dat je het toch beter kunt? Denk je dat ze er nog te klein voor zijn? Of vind je dat ze al genoeg te doen hebben? Zoek geen excuses om alle taken op jou te blijven nemen. Je kinderen kunnen meer dan je denkt!

4. Geef je kinderen de kans om te experimenteren

De huishoudelijke taken die je je kinderen hebt toegewezen, geef je volledig uit handen. Geef hun de kans om ze op eigen houtje tot een goed einde te brengen. Zo kunnen ze leren, ook van hun ‘fouten’. Geef hun die kans, zelfs al is het resultaat niet helemaal zoals jij het voor ogen had.

5. Nobody is perfect

Dit is beslist een moeilijke: Leg de lat niet te hoog, voor jezelf niet en zeker ook niet voor je kinderen. Wat je vraagt, moet haalbaar zijn. Zo kunnen je kinderen succeservaringen beleven. Die geven hun vleugels en laten hun met meer plezier klusjes doen.

6. Maak duidelijke afspraken

Zorg dat de afspraken duidelijk zijn en dat klusjes concreet zijn. Enkele voorbeelden: Zeg niet ‘poets de woonkamer’, maar wel ‘jouw taak is het afstoffen van het tv-meubel’. ‘Neem elke avond voor het slapengaan je eigen spullen mee naar je kamer’. ‘Ruim één keer per week je kamer op’. ‘Als je gaat sporten, zorg je dat je sporttas klaarstaat en na het sporten doe je de vuile kleren meteen in de wasmand.’ ‘Lunchtrommels leg je als je thuiskomst meteen op het aanrecht.’

7. Werk met slimme systemen voor het toewijzen van taken

Leg de taken eventueel vast op een ‘kluskaart’. Met jonge kinderen kun je met foto’s of afbeeldingen werken. Werk eventueel met vaste en roterende taken:

 • Vaste taken. In dit systeem krijgt iedereen een vaste taak toegewezen. Het voordeel is dat je niet hoeft te puzzelen om de takenlijst te maken. Je kinderen zullen trots zijn op ‘hun’ taak en dat leidt tot het beter uitvoeren ervan. Nadeel is dat ze uitgekeken kunnen raken op hun taak. Probeer in dit systeem tegemoet te komen aan de voorkeuren van de kinderen voor een taak. Bespreek dit op de gezinsvergadering.
 • Roterende taken. Dit systeem werkt goed als je kinderen even goed zijn in het uitvoeren van huishoudelijke taken. Iedereen krijgt de kans om makkelijke en moeilijke taakjes op zich te nemen. Het voordeel van dit rotatiesysteem is dat niemand zich gaat vervelen en niemand voor een tijdje aan de ‘rotklussen’ vastzit.
 • Een combinatie van de twee. Geef je kinderen ieder een vast taak en een paar roterende taken. Zo blijft het leuk en afwisselend voor hen en kunnen ze zich toch verantwoordelijk voor iets voelen.

Neem ook jezelf en je partner op in de takenlijst. Bespreek geregeld op de gezinsvergadering hoe het loopt.

8. Maak van ordenen en organiseren een leuke routine

Houdt het interessant:

 • Geef je kind klusjes die bij zijn interesses aansluiten: houdt je kind van dieren, laat hem of haar dan de hond eten geven of het hok van de hamster opschonen.
 • Zorg dat de klusjes haalbaar zijn: niet ‘jij poetst de hele woonkamer’, maar wel ‘jouw taak is het afstoffen van het tv-meubel’.
 • Zorg voor leuke attributen: een kleurrijk emmertje of sponsje, een koksmuts…
 • Wees creatief en bedenk allerlei dingen die de organizing-taken leuker maken: Bedenk samen een opruimlied of -dansje, of organiseer een opruimwedstrijd: het snelst, het meest, het grootst, het hoogst.

En koppel er een leuke beloning aan: wie wint krijgt een opruimtrofee of een gouden cent van chocolade of een extra dikke zoen van mama of papa.

Lees meer

 • Ben je op zoek naar nog meer nuttige tips om je gezinsleven en werk op rolletjes te laten lopen?
 • Om je rollen beter met elkaar te kunnen verzoenen?
 • Om weer zelf regisseur te worden van je leven, thuis en op het werk?

Ga dan aan de slag met de praktische tips en beproefde recepten uit de bestsellers van life & business coach en personal organizer Sara Van Wesenbeeck.

In haar boeken Sara je om de spitsuurmomenten in je leven en werk beter te begrijpen en te managen. Sara reikt nuttige en haalbare strategieën en beproefde recepten aan zodat je niet langer hoeft te zwichten voor de waan(zin) van de dag. Je combineert voortaan vlot al je rollen, je vindt rust en evenwicht én houdt weer tijd over voor datgene wat er echt toe doet.

 

Bestel hier een door Sara gesigneerd exemplaar van haar boeken:

Met een opgeruimd hoofd door het leven? Dat kan!

Maak van dit jaar je beste ooit. Zet samen met je Barking Dogs personal coach de eerste stap op weg naar verandering. In een (online) coachingstraject maken we je nieuwe goede gewoontes, en de weg ernaar toe, haalbaar én duurzaam.

Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet.

PS: Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(Dit artikel van Sara Van Wesenbeeck werd voor het eerst gepubliceerd op 14 april 2017)
(c) foto: Unsplash

De Standaard: Tips van lifecoach Sara Van Wesenbeeck voor een nuttig gezinsoverleg

Samenleven in corona-tijden is voor velen onder ons een uitdaging. Het is niet makkelijk om alles vlot en gesmeerd en zonder spanningen te laten verlopen als je de hele dag op elkaars lip zit.

Een (dagelijks) gezinsoverleg of gezinsvergadering kan uitkomst bieden.

Hoe pak je het aan? Met de tips van lifecoach en expert Sara Van Wesenbeeck in De Standaard!

‘Echt, papa, met jou valt niet te vergaderen’

Lees hier de tips voor een geslaagde gezinsvergadering van lifecoach Sara Van Wesenbeeck in De Standaard.

Lees ook: ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’

Is hollen door het leven de enige sport die je beoefent? Ben je op slaapdieet en doe je aan laptop-lunchen en multitasken in de hoop elke dag nog wat extra tijd te winnen? Is brandjes blussen je specialiteit? Lijkt je leven, net als voor veel vrouwen die heel wat rollen moeten combineren, één langgerekt spitsuur?

Dan is ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’ beslist iets voor jou!

In dit boek leert life & business coach, bemiddelaar, personal organizer en spreker Sara Van Wesenbeeck je om de spitsuurmomenten in je leven en werk beter te begrijpen en te managen.

 • Sara reikt nuttige en haalbare strategieën en beproefde recepten aan zodat je niet langer hoeft te zwichten voor de waan(zin) van de dag.
 • Je combineert voortaan vlot al je rollen, je vindt rust en evenwicht én houdt weer tijd over voor datgene wat er echt toe doet.

Een absolute mustread voor iedereen die weer zelf de regisseur wil worden van zijn leven, thuis en op het werk!

 

Het handboek voor de spitsuurvrouw van life & business coach, professional organizer en spreker Sara Van Wesenbeeck

‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’ van Sara Van Wesenbeeck:

 • telt 270 pagina’s
 • is in België en Nederland uitgegeven bij Lannoo
 • het boek kost 19,99 euro

Bestel het boek hier.

 

 

HBVL: Thuiswerken? “Kleed je aan alsof je naar kantoor gaat”

“Van kinderen die door het huis hollen tot de kat die op je bureau zit, thuiswerken is niet altijd gemakkelijk.” Het Belang Van Limburg riep de hulp in van Sara Van Wesenbeeck, life- & businesscoach die ook advies en workshops en trainingen geeft over thuiswerken.

Lees hier de ultieme thuiswerktips van expert Sara Van Wesenbeeck in Het Belang Van Limburg.

Productief thuiswerken met kinderen: Mission (im)possible?!

Productief thuiswerken met kinderen, tips van expert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Wie het kan, is momenteel aan het thuiswerken. Ook grootouders kunnen niet als oppas ingeschakeld worden en dus zit er niets anders op dan te werken terwijl de kinderen thuis zijn. Hoe pak je het aan met (jonge) kinderen die aandacht en zorg nodig hebben? (en die zich niet aan je thuiswerkplannen houden en soms onvoorspelbaar zijn)

Met deze 14 tips kom je al een heel eind:

Productief thuiswerken met kinderen: zo pak je het slim aan

Thuiswerken met je kinderen, op sommige dagen lijkt het wel mission impossible. Toch zit er niets anders op dan de uitdaging aan te gaan. Met een flinke dosis creativiteit, de durf om los te laten en met deze survivaltips bij de hand maak je er een productieve thuiswerkdag van, met zo weinig mogelijk frustraties en stress voor het hele gezin.

1. Ga op tijd naar bed

Je thuiswerkdag begint niet op het moment waarop jij je werkdag start, maar wel de avond ervoor. Geef je slaap de nodige aandacht. Ga met z’n allen op tijd naar bed, want een uitgeslapen gezin is veerkrachtiger en ervaart minder stress. En na een verkwikkende nachtrust krijg je tijdens je thuiswerkdag meer gedaan op minder tijd.

2. Voorzie een aparte werkruimte

Kies een aparte ruimte waar je je kan terugtrekken: een eigen kantoor, of een plek in de slaapkamer, in het tuinhuis op zolder. Als je daar bent, ben je aan het werk en mag je niet gestoord worden. Communiceer dit ook aan je kinderen en vraag iedereen om zich aan deze afspraak te houden.

3. Bespreek de verwachtingen

Structuur en afspraken zijn belangrijk, ook al heb je je dagschema’s al na enkele dagen thuiswerken het raam uit gegooid. Zit elke ochtend even samen met het gezin en bespreek de verwachtingen en ankerpunten voor de dag. Zo weten alle gezinsleden waar ze aan toe zijn en kun je hun er aan deze afspraken herinneren als het even uit de hand loopt.

4. Maak afspraken met je collega’s

Bepaal in overleg met je collega’s wat de werkdoelen voor de dag of de week zijn.

 • Wat moet écht klaar zijn?
 • Wat kan nog even wachten?
 • Wat is haalbaar, ook voor wie moet thuiswerken met de kinderen.
 • Verdeel de taken.

Deze afspraken bieden je een leidraad bij het bepalen van je eigen prioriteiten en helpt om je werkdag niet overvol te plannen.

5. Zet een beurtrol op met je partner

Spreek met je partner af dat hij/zij in de voormiddag voor de kinderen zorgt en jij in de namiddag. Dat geeft jullie de ruimte om enkele uren gefocust door te kunnen werken.

6. Werk als je kind rust

Heb je geen partner of zijn je kinderen nog te klein, dan zit er wellicht niets anders op dan je meest productieve momenten te plannen als je kinderen aan het rusten zijn:

 • werk ’s morgens vroeg als iedereen nog in dromenland is
 • werk tijdens het middagdutje
 • of ’s avonds als je bengels naar bed zijn.

Zorg dat je in die korte tijdsblokken zo gefocust mogelijk kan werken. Alle stoorzenders, zoals je smartphone, gaan dus uit.

7. Plan één concentratiemoment in

Tracht elke thuiswerkdag minstens één concentratiemoment in te plannen. Bijvoorbeeld één uur waarop niets of niemand je mag storen. Het is de enige manier om taken écht afgewerkt te krijgen en je thuiswerkdag niet enkel met losse eindjes te eindigen.

8. Maak een ‘low-energy-taken’-lijst

Lijst de taken op die je kunt afhandelen op momenten waarop je niet volledig geconcentreerd en gefocust kunt (door)werken, of wanneer je energiepeil, na de zoveelste huilbui van je kind, wat lager is.

Zelfs enkele kleine zaken afwerken, draagt bij tot een geslaagde thuiswerkdag.

9. Werk samen met je kinderen

Stel co-work-tijden in waarop jij aan het werk bent en je kinderen tegelijkertijd hun huiswerk maken of knutselen (zonder dat ze daarbij jouw hulp nodig hebben) of met de hoofdtelefoon op een leerrijke tv-serie bekijken.

Stel samen een lijst op met activiteiten die je kinderen graag doen en die ze zonder jouw assistentie kunnen afwerken.

10. Neem je (werk)pauzes samen met het gezin

Om productief te kunnen zijn, zijn pauzes onontbeerlijk. Ontspan, lach en beweeg samen met het gezin. Ga eens goed uit de bol. Zing luidkeels mee met de radio. Beweeg en zoek de buitenlucht op. Het is een uitlaatklep voor iedereen en het is goed voor je brein dat daarna weer productief aan het werk kan.

11. Voorzie ‘kinderopvang’

Wees gerust, ook deze tip is corona-proof. Zet grootouders, ooms en tantes, vrienden of de scoutsleiding in om online iets voor en met je kinderen te organiseren: verhaaltjes voorlezen, dansles of een gezamenlijke work-out, toneel spelen, knutselen, een woonkamer-kamp bouwen, spelletjes spelen… Ook de televisie kun je gerust, zonder schuldgevoel, af en toe als ‘opvang’ inzetten.

12. Zorg voor een Plan B

Altijd goed om een reserveplan achter de hand te hebben. Maak vooraf een lijst met ‘hulplijnen’ die je in geval van nood kan inzetten: Kan een collega even voor jou inspringen of een taak overnemen? Wie of wat elke extra ‘hulplijn’ kan inzetten om je kinderen in geval van nood rustig te krijgen?

13. Beloon jezelf en je gezin

Zelfs al was je thuiswerkdag in jouw ogen geen succes, dan toch waren er beslist geslaagde momenten. Evalueer de thuiswerkdag samen met je gezin en voorzie een beloning voor al jullie ‘successen’, hoe klein ook. Een beloning motiveert om het volgende keer minstens even goed of zelfs nog beter te doen.

14. Blijf optimistisch

Als je thuiswerkdag ondanks al je voorbereidingen, mooie plannen en opgewekte acties toch nog ‘een rommeltje’ was, laat je schouders dan niet hangen. Denk aan al die keren waarop het wél goed liep. En bedenk dat dit een tijdelijke situatie is waaruit je heel wat kan leren. Morgen is er weer een nieuwe dag en een nieuwe kans om er opnieuw en vol goede moed in te vliegen!

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar!

Online coaching? Het kan bij Barking Dogs!

 • Een leefbaar evenwicht vinden tussen werk en je privéleven?
 • Slimmer thuiswerken (met kinderen)?
 • Je stress beter leren hanteren?
 • Grip op je agenda krijgen?
 • Een oplossing vinden voor je stapels papier en rommel?
 • Grip op je mailbox krijgen?
 • Meer efficiëntie in je leven of op je werkplek realiseren?

Barking Dogs en life & business coach, erkend bemiddelaar, professional organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck en haar team coachen je om dit duurzaam te kunnen hanteren en managen:

 • thuis
 • en op je werkplek.

Pak je onafgewerkte zaken eindelijk aan. Dat kan ook via online coaching.

Pak eindelijk je onafgewerkte zaken aan

 • Bekijk wat Barking Dogs voor jou kan betekenen.
 • Contacteer Barking Dogs hier (een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis).

We bijten niet!

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek en Het slimme budgetboek en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Unsplash

Bewegen in corona-tijden, een must: Kom uit je luie zetel!

Bewegen in corona-tijden, een must: 12 fitte tips - life & business coach Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Bewegen is gezond en heeft enkel voordelen. Elke dag minstens 30 minuten bewegen, maakt van jou een gezond mens, fysiek en mentaal. En, essentieel in corona-tijden: Wie fit en gezond is, is ook minder vatbaar voor virussen.

Ik zet graag enkele voordelen van bewegen op een rij:

 • Het helpt om stress te verminderen
 • Je hebt een kleinere kans op hart- en vaatziekten
 • Het is goed voor je brein
 • Je krijgt sterkere spieren
 • Je krijgt je gewicht makkelijker onder controle
 • Je bespaart geld (want je moet minder vaak naar de dokter)
 • Je bent minder vatbaar voor virussen en infecties

(Meer) bewegen in corona-tijden: 12 energieke tips

Blijf sporten en bewegen! Ook in en vanuit uw kot. Met deze 12 energieke tips kom je uit je luie zetel en wordt meer bewegen een goede gewoonte.

1. Maak van bewegen een prioriteit

Maak van bewegen een prioriteit, zeker ook in corona-tijden, want het heeft enkel positieve effecten, voor je lijf en hoofd:

 • Je voelt je beter in je vel
 • Je slaapt beter
 • Je hebt meer energie
 • Bent frisser van geest en productiever
 • Je kunt stress en spanningen beter hanteren
 • Het is een uitlaatklep, erg belangrijk in corona-tijden
 • Je verzet even je zinnen

2. Geen excuses

‘Ik ben te moe’, ‘Het is te koud of te warm’, ‘Het regent’, ‘Ik heb nu geen tijd, want ik moet voor de kinderen zorgen’. Stop met het verzinnen van excuses, want daarmee krijg je jezelf nooit uit je luie stoel.

3. Mààk tijd

De enige manier om je goed voornemen te kunnen realiseren, is er tijd voor te maken. Dus, neem nu meteen je agenda en mààk tijd om te bewegen. Neem je beweegmoment(en) in je dagschema op.

4. Plan het in

Je gaat niet uit jezelf naar een afspraak met een klant. Die plan je vooraf. Sporten en meer bewegen is ook een afspraak, maar dan één met jezelf en ook die verdient een plaats in je agenda én kom je na. Want, niet vergeten, een afspraak met jezelf is even belangrijk dan een afspraak met een klant, een collega, je baas.

Bij voorkeur kies je een vast moment op de dag om te bewegen. Met dat vaste beweegmoment krijg je je workout-gewoonte makkelijker in je systeem en zul je je dagelijkse portie bewegen niet over het hoofd zien.

5. Begin klein en bouw op

Meteen elke dag één uur bewegen, is voor een beginneling erg hoog gegrepen. Begin klein, want des te moeilijker je doel, des te groter de kans dat je het opgeeft en dat is niet de bedoeling.

Zo maak je het haalbaar:

 • Start met een doel dat je makkelijk kunt halen: deze week elk dag 15 minuten, volgende week 20, de week daarop 30 minuten.
 • Door dat haalbare doel telkens weer te bereiken, bouw je wilskracht op en die geeft je een zetje bij het verder opbouwen van de tijd die je aan je gezonde hobby besteedt.

6. Knip het op in stukken

Lukt het je niet om elke dag één keer lang te bewegen, en is dat voor jou een excuus om je beweegactiviteit te schrappen, knip het dan op in stukken. Dat heeft nagenoeg hetzelfde effect als één lange work-out.

7. Kies iets wat je graag doet

Maak bewegen leuk door activiteiten te kiezen waar je blij van wordt. Dat motiveert om er aan te beginnen en zo wordt bewegen nooit een ‘karwei’ en zul je het blijven volhouden.

Ik geef je graag wat inspiratie:

 • Trek erop uit met de fiets of ga (snel)wandelen (de natuur en het zonlicht geeft je extra energie, blijf wel de corona-maatregelen van de overheid bewaken: voldoende afstand houden, is de boodschap!)
 • Loop de trappen in je huis of appartementsgebouw op en af, en nog eens, en nog eens…
 • Wandel rond terwijl je met je collega of vriend(in) telefoneert
 • Doe aan wisselwerken: wissel zitten en staan af tijdens het thuiswerken: 30 minuten zitten wissel je af met 30 minuten staan
 • Doe een dansje tijdens je huishoudklussen
 • Teken een hinkelpark op straat, op je terras of binnenkoer en werk elke dag (met het hele gezin) je hinkel-stap-sprong-parcours af
 • Leen het springtouw van je dochter voor een work-out, of doe aan rope-skipping met het hele gezin
 • Niemand thuis? Ga eens goed uit de bol (of doe het samen met je gezinsleden, dat is nog leuker)

8. Combineer tv-momenten met bewegen

‘Blijf in uw kot’ is erg verleidelijk om als een couchpatato in je luie zetel voor je tv-scherm of Netflix-serie te blijven plakken en je beweegmoment uit te stellen. Maak er een spelletje van: Hoeveel push-ups kun je doen tijdens de reclame-onderbreking? Sta regelmatig op om een glas water te gaan halen (voldoende water drinken is ook belangrijk). Spring op je hometrainer voor je dagelijkse ‘tour’ in de woonkamer terwijl je naar tv kijkt…

9. Zoek een sportbuddy of beweeg samen met het gezin

Betrek anderen bij je sport- en beweegactiviteiten:

 • vanop de zijlijn om je aan te moedigen (dat kan ook via telefoon of Skype)
 • en je vorderingen te volgen
 • of door (vanuit hun eigen woonkamer, terras of park in de buurt) met je ‘mee’ te sporten

De ondersteuning en (online) aanwezigheid van vrienden, familie en collega’s houdt je gemotiveerd en als anderen (online) op je wachten, heb je geen excuus om niet te bewegen.

Je slaat twee vliegen in één klap:

 • Je beweegt
 • En je verbetert je sociale contacten, al is het nu tijdelijke vanop afstand. Ook dat draagt in corona-tijden bij tot een goede gezondheid.

10. Qualitytime voor iedereen

Samen met het gezin bewegen en sporten, komt iedereen ten goede:

 • Je maakt tijd voor elkaar
 • Iedereen staat minder onder spanning en kan even zijn zinnen verzetten
 • En je leert je kinderen een gezonde gewoonte waarmee ze ook later gezond door het leven gaan

11. Bewegen kan altijd en overal!

Er is altijd wel een gelegenheid om te bewegen, ook waar je het niet verwacht:

 • Loop rond terwijl je telefoneert
 • Neem altijd de trap
 • Kies voor een actieve lunchpauze
 • Ga met de fiets je boodschappen doen
 • Groepeer je huishoudtaken en maak er een echte work-out van: zet de muziek loeihard en swing samen met z’n allen een gezonder leven tegemoet!

12. En volg vooral ook deze regels van experten en professoren

Blijf sporten, ook in je kot. Voor je er aan begint, lees zeker eerst deze ‘regels voor sporten in corona-tijden’ uit de open brief van Belgische experten en professoren in De Morgen van 21 maart 2020.

Meer informatie en een wetenschappelijk correcte houvast over hoe (niet) te sporten in deze corona-tijden vind je ook op de website ‘blijfsporten.be’.

Hou je fit en gezond!

Gewoonte- en gedragsverandering realiseren? Dat kan, samen met Barking Dogs!

Mensen zijn gewoontedieren. Liefst doe je alles zoals je het altijd al gedaan hebt. Maar soms zit je gedrag je in de weg en kosten bepaalde gewoontes je veel energie of tijd of komen ze je gezondheid niet ten goede. Je wilt het dus anders, maar veranderen is niet makkelijk.

Hoe houd je je nieuwe ‘goede gewoonte’ vol? Waar vind je het doorzettingsvermogen om je nieuwe doelen te bereiken? Hoe lukt het ook jou om een leven met minder stress en meer rust in je hoofd te creëren?

Zo bereik je al je doelen: ga in zee met Barking Dogs!

De ervaren coaches van Barking Dogs begeleiden en ondersteunen je met plezier én met kennis van zaken bij:

 • Het stellen van doelen
 • Het haalbaar maken van je doelen
 • Het duurzaam realiseren van gewoonte- en gedragsverandering
 • Het creëren van meer efficiëntie en effectiviteit, minder stress en meer rust in je hoofd

De coachingssessies van Barking Dogs vinden ook via Skype plaats.

Contacteer Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En, we bijten niet!

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek en Het slimme budgetboek en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Unsplash

Organiseer je gezin in corona-tijden: recept voor een nuttige en gezellige gezinsvergadering

Samenleven in corona-tijden. Tips van spitsuurvrouwencoach Sara Van Wesenbeeck: www.barkingdogs.be

Samenleven in corona-tijden, het is momenteel voor velen onder ons een uitdaging. Aan de ene kant is het een uitgelezen kans voor meer kwali-tijd, maar er zijn ook uitdagingen. Zo is het geen sinecure om alles vlot en gesmeerd en zonder spanningen te laten verlopen.
Hoe pak je het aan? Met een gezinsvergadering!

Op het menu: de gezinsvergadering

Het spitsuur in je gezin, leven en werk beter leren managen? Boek nu een coachingstraject van Barking Dogs

Een druk gezin combineren met een drukke baan en een druk sociaal leven, het is beslist ook voor jou en jouw gezin een uitdaging.

Wil je het voortaan anders aanpakken? Laat je dan coachen door een van de ervaren personal coaches van Barking Dogs, ook bij jou thuis. En ook via Skype.

Contacteer Barking Dogs

Wil je aan de slag? Een (online) coachingstraject boeken?

Contacteer Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Afbeelding: Unsplash
(Deze blogpost van expert Sara Van Wesenbeeck werd voor het eerst gepubliceerd in ‘Het slimme organizing boek’ (2011) en als blogpost op 3 februari 2015)

Made in Mechelen: “Is uw leven goed georganiseerd?”

“Is uw leven goed georganiseerd?” Onder deze titel stelt Sara Van Wesenbeeck als voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging van Professional Organizers, BBPO-FBPO, de tweede ‘Organizing week’ aan jou voor.

Lees hier het artikel op Made in Mechelen.

Belgische Organizing Week 2020

De jaarlijkse Organizing Week vindt dit jaar plaats van 16 tot 22 maart. Het is een initiatief van de Belgische beroepsvereniging van Professional Organizers.

Een week lang zetten de Belgische professional organizers die lid zijn van de beroepsvereniging hun deuren open voor het grote publiek. Overal te lande (ook in Wallonië) kun je workshops, lezingen, Facebook-events en opleidingen bijwonen.

Barking Dogs neemt ook deel aan de Organizing Week, met de driedaagse (beroeps)opleiding ‘Ik word professional organizer’, gefaciliteerd door organizing-expert Sara Van Wesenbeeck.

Wil je ook professional organizer worden? Schrijf dan nu in voor deze unieke en (als enige in België) erkende opleiding.

Joe FM: Prettig en productief thuiswerken in tijden van corona

Luister mee op JOE naar de thuiswerktips van expert Sara Van Wesenbeeck

Afbeeldingsresultaat voor joe logoProfessional organizer en thuiswerkexpert Sara Van Wesenbeeck deelde vandaag (10 maart 2020), naar aanleiding van ‘Organize your home office day’ en van het coronovirus waarbij thuiswerken wordt aangemoedigd haar beste thuiswerktips op Joe FM.

Luister mee naar de thuiswerktips van expert Sara Van Wesenbeeck in de avondshow van Raf en Rani en ga meteen aan de slag:

Prettig en productief thuiswerken: laat je coachen door Barking Dogs

 • Wil je je medewerkers leren hoe ze productief kunnen thuiswerken?
 • Wil je zelf productiever thuiswerken?
 • Een efficiënte home office opzetten?
 • Je home office georganiseerd krijgen

Boek dan een workshop of home office consulting van Barking Dogs. Als office organizer zijn wij expert in onder meer het coachen van professionals die (deeltijds of voltijds) werken vanuit hun home office.

 

Contacteer Barking Dogs

Een afspraak maken voor het opstarten van een coachingstraject? Of voor een workshop rond thuiswerken?

Contacteer Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En, we bijten niet!

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Unsplash

Productief thuiswerken in corona-tijden: 11 nuttige tips

Organiseer je home office met de tips van expert Sara Van Wesenbeeck - www.barkingdogs.be

Om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, is iedereen die het kan aan het thuiswerken. De ene heeft er ervaring mee, voor de andere is het nieuw.

Ben jij ook (noodgedwongen) aan het telewerken? Ga dan aan de slag met mijn tips om prettig, efficiënt en productief thuis te werken en van je thuiswerkdagen op alle vlakken een succes te maken.

En… laat je pyjama in de kast!

(Luister verderop ook mee naar mijn thuiswerktips op Joe FM)

11 nuttige tips voor productief en prettig thuiswerken

1. Creëer een prettige werkplek

Creëer een prettige en inspirerende werkplek. Zorg dat je je er goed voelt en dat je er graag bent. Wie zich goed voelt in zijn thuiskantoor, heeft ook minder redenen om die werkplek te verlaten en tijdens het thuiswerken afleidingen te gaan zoeken elders in huis.

2. Voorzie een aparte (werk)ruimte

Bij voorkeur heb je een ruimte die je exclusief voor je werk reserveert. Richt je werkplek ook in zoals een echt kantoor, met een bureau (bij voorkeur werk je niet aan de keukentafel), een comfortabele bureaustoel (de hele dag op een keukenstoel komt je productiviteit niet ten goede), goede verlichting, een groot beeldscherm, een up-to-date en ergonomische uitrusting…

3. Houd alle bureauspullen binnen handbereik

Deze tip is op elke werkplek van toepassing, maar in het bijzonder in het oog te houden voor thuiswerkers. Wat een tijdverlies en afleiding als je de nietjesmachine tussen het speelgoed van je kinderen moet gaan zoeken, of je bureau moet verlaten telkens de telefoon gaat.

Dus: zorg voor een nette werkplek waar je alle bureauspullen en -benodigdheden binnen handbereik hebt.

4. Maak een duidelijke scheiding tussen privé en werk

Dé grote valkuil bij het thuiswerken, is dat de grens tussen privé en werk vervaagt. Je gaat de gewonnen filetijd invullen met huishoudtaken, met het bouwen van het kippenhok, met een wandeling met de hond…

Wie thuiswerkt, moet de grens tussen privé en werk goed bewaken, anders daalt je productiviteit, of moet je ’s avonds later doorwerken om je werk gedaan te krijgen, en dat kan niet de bedoeling zijn.

5. Maak een goede planning en volg een strak werkschema

Goed plannen en een strak werkschema volgen, is de boodschap. De verleidingen voor wie thuis werkt zijn immers groter dan voor wie op kantoor werkt: er zijn geen collega’s, er is geen (sociale) controle. Dus: maak een planning en probeer je er aan te houden. Zo vermijd je dat je systematisch overuren gaat maken, wat niet de bedoeling is van thuiswerken.

6. Houd je aan de routine van op kantoor

Werk thuis zoals je op kantoor werkt: volg de dagindeling van op kantoor. Je werkt, neemt een pauze, werkt weer verder, gaat lunchen… Op die manier kan je thuis heel wat werk verzetten en heel productief zijn. Het leuke aan thuiswerk is dat je tijdens je pauzes even de krant kunt lezen of de planten water geven of een ommetje in de tuin kunt maken.

7. Laat je pyjama in de kast

Kleed je alsof je naar kantoor gaat. Dat maakt mentaal een heel verschil: zo maak je makkelijker de mentale klik tussen thuis en werk. Dus: wie thuiswerkt, laat zijn pyjama in de kast!

8. Maak goede en duidelijke afspraken met je huisgenoten

Maak duidelijke afspraken met je huisgenoten over je werktijden en over wat je nodig hebt om goed te kunnen werken:

 • Hoe lang werk je? Wanneer neem je pauze?
 • Mogen je huisgenoten je storen? Wanneer mogen ze storen?

Vraag ook aan je huisgenoten om die afspraken te respecteren. Uiteraard kun je een pauze nemen sàmen met je gezin, of samen met hen eten; daar heeft iedereen wat aan en voor jou is het een leuke onderbreking van het werk.

9. Druk geregeld op de ‘pauzeknop’

Pauzes nemen, is ook tijdens je telewerkdag belangrijk. Altijd blijven doorgaan is een slechte gewoonte. Geef je brein geregeld de kans om de vergaarde informatie te verwerken. Neem bij voorkeur een actieve pauze. Enkele tips:

 • loop de trappen enkele keren op en af
 • wandel enkele rondjes rond het huis
 • laat je hart even goed pompen met het springtouw van je dochter
 • sla zeker je middagpauze niet over

Na elke pauze zijn je brein en je lijf weer fit en ben jij des te productiever en zul je op korte tijd veel meer werk kunnen verzetten.

10. Bepaal een eindtijd voor je werkdag

Wie thuiswerkt is sneller het gevoel voor tijd kwijt en kan dus blijven doorgaan. Op kantoor krijg je via je collega’s ongemerkte signalen dat de werkdag erop zit. Je kunt dat thuis opvangen door een alarm te zetten zodat je weet dat je werkdag ten einde is. Je kunt dan beslissen of je nog even doorgaat of dat je je to-dolijst voor de volgende dag opstelt en je de ‘terugrit’ naar huis aanvat.

11. Houd contact met je collega’s

Kruip niet weg in je thuiskantoor, maar blijf in contact met je collega’s. Sociaal contact is belangrijk voor je welzijn. Laat je door het coronavirus niet weghouden van de vrijdagmiddagborrel of het maandelijkse team-uitje.

Wees creatief en zoek alternatieven voor de verwelkoming aan het begin van je werkdag of voor de ontmoetingen aan de koffieautomaat. Wat dacht je van een dagelijkse video-‘Fika’* (*Fika is een begrip in Zweden. Het staat voor elke dag écht tijd voor elkaar nemen, uitgebreid genieten van je drankje en zoetigheid en dat alles in een heerlijk ontspannen setting): 15 minuten bijpraten en samen de dag of week afronden, met koffie en een stuk taart. Of organiseer een videoparty met je collega’s. Daar ga je beslist van genieten!

PS: Vergeet niet te genieten van het feit dat je niet in de file hebt moeten staan en dat je meer hebt klaargekregen dan je voor mogelijk hield omdat je thuis minder gestoord wordt door collega’s.

Luister mee op JOE naar de thuiswerktips van expert Sara Van Wesenbeeck

Afbeeldingsresultaat voor joe logoProfessional organizer Sara Van Wesenbeeck deelde vandaag (10 maart 2020), naar aanleiding van ‘Organize your home office day’ haar beste thuiswerktips op Joe FM, in de avondshow van Raf en Rani.

Luister mee naar de thuiswerktips van expert Sara Van Wesenbeeck en ga meteen aan de slag:

Prettig en productief thuiswerken: laat je coachen door Barking Dogs

 • Wil je je medewerkers leren hoe ze productief kunnen thuiswerken?
 • Wil je zelf productiever thuiswerken?
 • Een efficiënte home office opzetten?
 • Je home office georganiseerd krijgen

Ga dan in zee met Barking Dogs coaching en consulting:

 • Als office organizer zijn wij expert in het coachen van professionals die (deeltijds of voltijds) werken vanuit hun home office. Barking Dogs verzorgt deze coaching ook online.
 • Barking Dogs verzorgt ook (online) workshops met als thema thuiswerken.

Hoe gaat Barking Dogs te werk bij office organizing? Je leest het hier.

Contacteer Barking Dogs

Een afspraak maken voor het opstarten van een coachingstraject? Of voor een workshop rond thuiswerken?

Contacteer Barking Dogs. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

En, we bijten niet!

 

Over de auteur: Life & business coach - Professional organizer - mediator - spreker - auteur Sara Van Wesenbeeck @ Barking DogsSara Van Wesenbeeck is life & business coach, erkend bemiddelaar bij arbeidsconflicten, professional organizer, spreker en auteur. Ze coacht managers, executives, ondernemers, artsen en specialisten, onderwijspersoneel, individuen en gezinnen bij het realiseren van een leven met minder stress, een betere worklife-balans en meer kwali-tijd. Sara is auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw, Het slimme organizing boek, Het slimme budgetboek en Rust in je huis en je hoofd en ze is een veelgevraagd expert in de media in binnen- en buitenland. Sara Van Wesenbeeck en Barking Dogs zetten je in de juiste versnelling voor effectief, gelukkig, gezond en succesvol leven en werken.
Contacteer Barking Dogs en Sara Van Wesenbeeck. We bijten niet! www.barkingdogs.be.
(c) Foto: Unsplash